Egy „drogbanda” 13 tagját tartóztatta le a bíróság

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírói 2020. május 6-án és 7-én 13 gyanúsított, 10 férfi és 3 nő letartóztatását rendelte el, távmeghallgatás útján megtartott ülésein. A bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság folytat nyomozást.

A gyanúsítottak 2018 januárja és 2020 májusa között több megyét érintő településeken vásároltak, majd jelentős haszonnal továbbértékesítettek „kréta” és „hópihe” fantázianevű új pszichoaktív anyagokat vásárlói körüknek. A fenti időszakban a becslések szerint összesen 300 kilogrammnyi kábító hatású anyaggal kereskedtek, amit több mint 350.000.000 forintért értékesítettek. A gyanúsítottak egyike e mellett hamis 100 eurós bankjegyekkel is üzletelt.

A különböző helyszíneken, egyidejűleg tartott rajtaütések során több kilónyi új pszichoaktív anyagot, majdnem ezer darab kábítószergyanús tablettát, illetve nagyértékű gépkocsikat, összesen mintegy másfél kg aranyékszert és közel 50.000.000 forint készpénzt foglaltak le.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak önmaguk és környezetük megélhetésére fordították az így megszerzett pénzt. Hosszabb időn keresztül, egymást segítve, a bűnös cselekményből származó hasznot részben felélve, részben újra befektetve, állandó „vevőkört” kiépítve, hosszabb időn keresztül elkövetve valósították meg a terhükre rótt bűncselekményt.

A bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése.

A bíróság távmeghallgatás útján a gyanúsítottakat meghallgatta és az indítványokkal egyetértve elrendelte letartóztatásukat.

2020. május 6-án 2 férfi és 1 nő letartóztatásáról döntött a bíróság az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. június 6. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezéssel éltek, így az nem végleges, de végrehajtható.

2020. május 7-én, összesen négy ülésen 2 nő és 8 férfi letartóztatását rendelték el a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírói az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig vagy 2020. június 7. napjáig.

A gyanúsítottak mindegyike és jelenlévő védőik is éltek a fellebbezés jogával a végzés ellen. Az egyik, többszörösen büntetett előéletű férfi védőjének a veszélyhelyzeti intézkedésekre való tekintettel 5 munkanap áll rendelkezésére a jogorvoslatra. A végzések nem véglegesek, de végrehajthatók.

Budapest, 2020. május 7.

                          Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály