Testvére munkahelyét rabolta ki Üllőn

A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 8-án elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit fegyveresen elkövetett rablás bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-kapitányság. A bíróság G. D. gyanúsítottat telekommunikációs eszköz használatával hallgatta meg.

A gyanúsított testvére 2020 januárjától egy üllői üzletben dolgozott műszakvezetőként. Feladatai közé tartozott többek között a pénz kezelése, ezen belül zárás után a napi bevétel megszámlálása, elszállításra előkészítése, a váltópénz kezelése, s mindezek trezorban elhelyezése. Felelősségteljes munkakörét ismerte a gyanúsított is, aki először 2020. március hónapban tett olyan kijelentést, hogy mivel zárást követően nincs biztonsági őr az üzletben, csak a feltöltést, takarítást végző 3-4, jellemzően női eladóval kellene elbánnia, könnyű lenne az üzletet kirabolni. Erről a szándékáról tudott a gyanúsított testvére is, aki azonban felhívta testvére figyelmét, hogy a boltot kamerarendszer védi. A gyanúsított ennek ellenére a bűncselekmény elkövetését megelőző napokban többször is határozott kijelentést tett, hogy a rablást végre fogja hajtani. 2020. május 2-án este 10 óra után napszemüveget, kesztyűt és maszkot viselve az üzlet hátsó bejáratánál csengetett, ahova az alkalmazottak egyike beengedte.  A gyanúsított egy maroklőfegyvernek látszó tárggyal a női alkalmazottakat, valamint testvérét sakkban tartva felszólította őket a bevétel átadására. A műszakvezető átadta az általa egyértelműen és azonnal felismert öccse részére a bolt aznapi bevételét, 4.055.000.- Ft-ot, mellyel az elkövető – miután elvett tőlük kettő mobiltelefont a rendőrség értesítésének megakadályozása érdekében – a helyszínről távozott. A gyanúsított a rabláshoz használt fegyvert és a zsákmányolt készpénzt elrejtette.

A nyomozó hatóság tagjai 2020. május 7-én, a gyanúsított lakásán tartott házkutatás alkalmával a rablásból származó összeg egy részét, 2.722.000,- Ft-ot lefoglalták.

A büntetett előéletű és jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt álló gyanúsított megélhetése bizonytalan, munkahellyel, rendszeres igazolható jövedelemmel, rendezett családi kapcsolatokkal nem rendelkezik, gyakran hetekig nem megy haza a lakóhelyére és különböző ismerőseinél húzza meg magát. Saját testvére szerint erőszakos, kötekedő természetű.

A gyanúsított bűnösségének megállapítása esetén öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény miatt vonható felelősségre.

Mindezen körülmények a szökésének, elrejtőzésének közvetlen veszélyét magukban hordozzák. A gyanúsított a rablás során használt lőfegyvernek látszó tárgyat, illetve a rablásból származó további 1.333.000,- Ft-ot ismeretlen helyre rejtette. Letartóztatása hiányában alappal feltehető, hogy a készpénzt és a fegyvert, mint tárgyi bizonyítási eszközt nagyobb biztonságba helyezné, az ebben neki segédkező ismerőseit a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása érdekében befolyásolná, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő, vagyon elleni erőszakos bűncselekményt követne el. 

A bíróság az indítvánnyal szemben, nem állapította meg a szökés, elrejtőzés veszélyét, de a másik két okot megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2020. június 8. napjáig.

A végzés ellen az ügyész, a gyanúsított és védője is fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. május 8.

                         Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály