Rablásokból fedezték megélhetésüket

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 15-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akik ellen a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

A két gyanúsított, apa és fia tudomást szerzett arról, hogy a sértett és családja napokig nem tartózkodik otthon, ezért 2019. december 30-án éjjel az idősebb gyanúsított testvérével együtt hárman a kerítésen átjutva és az ablakot betörve bejutottak a sértett dunavarsányi ingatlanjába. A házban kialakított irodahelyiségben a sértettnek két lemezszekrénye is volt, melyekben készpénzt, ékszereket és iratokat tartott. A gyanúsítottak a két szekrényt kitépték a falból és elvitték, majd később feltörték azokat, így hozzájutva a vagyontárgyakhoz. A széfek darabjait a dunavarsányi köztemetőben szórták el, melyek a későbbiekben a hatóság megtalált. A széfekben összesen mintegy 36 millió forint, ebből 15 millió forint különböző külföldi valuta készpénz volt. Az egyik széfben ezen kívül női és férfi arany ékszereket is tartottak, melyek értéke megállapítás alatt van.

A hatóság a két gyanúsítottat 2020. május 12-én elfogta, a harmadik férfi pedig már korábban letartóztatásba került egy másik bűncselekmény elkövetése miatt.

Az eddig rendelkezésre álló tárgyi bizonyítékok alapján megállapítható, hogy egyik gyanúsított sem járhatott legálisan a bűncselekmény helyszínén.

Megalapozottan feltehető, hogy a korábban hasonló jellegű cselekmények miatt elítélt, illetve más büntetőeljárások hatálya alatt álló gyanúsítottak életvitelszerűen, bűncselekmények elkövetéséből tartják el magukat.

A cselekmény tárgyi súlyára és a terheltek személyi körülményeire tekintettel tartani lehet attól is, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén bizonyítékokat rejthetnének el vagy semmisítenének meg, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A bíróság a gyanúsítottakat meghallgatta és az indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. június 15. napjáig. 

A döntés ellen mindkét gyanúsított és a védő fellebbeztek, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. május 15.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály