Saját cége 24 autóját vitte el

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 20-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghosszabbította annak a büntetett előéletű férfinak a letartóztatását, akit jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével gyanúsít a Dunakeszi Rendőrkapitányság.  

A gyanúsított, mint egy Kft. alkalmazottja 2019. május 14. és 2019. május 18.  közötti időben a cég dunakeszi telephelyéről, a cég képviselőjének engedélye nélkül ismeretlen helyre szállított kb. 24 db, a Kft tulajdonában lévő gépkocsit, a hozzájuk tartozó iratokkal együtt, valamint a cég bankszámlájáról jogosulatlanul felvett bankkártyával 4 millió Ft-ot. Az elkövetési érték az eddigi adatok szerint több mint 29.000.000.- Ft.

Továbbá szintén 2019. május 14. és 2019. május 18.  közötti időben a sértett tulajdonát képező, de a sértettel közösen használt BMW 640D típusú gépkocsit elvitte, a sértett elől elrejtette. Az elkövetési érték 6.108.000,- Ft.

Feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén bizonyítékokat semmisítene meg, illetve a tanúkat befolyásolná, fenyegetné.

A nyomozó hatóságot a sértett képviselője arról tájékoztatta, hogy a gyanúsított azzal fenyegetőzött, hogy ha kiengedik a BV Intézetből, akkor mindenkit fejbe fog lőni, majd saját megával is végezni, fog.

A gyanúsított büntetett előéletű, a jelenleg terhére rótt cselekménye 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a halmazatra tekintettel 7 és fél év a kiszabható büntetés felső határa.

Mindezek alapján megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és az indítvánnyal részben egyetértve (a bíróság az újabb bűncselekmény elkövetésének veszélyét nem állapította meg) meghosszabbította a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. július 23. napjáig.

A döntés ellen az ügyész, a gyanúsított és védője is fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. május 20.

                                 Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály