Több településen is új pszichoaktív anyagokat árult

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 22-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Gödöllői Rendőrkapitányság kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytat nyomozást.

A gyanúsított 2019. július és 2020. május között többféle - „füst”, „kréta” és „kristály” nevű - új pszichoaktív anyaggal kereskedett Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród, Erdőkertes, Gödöllő és Csörög településeken, illetve kerepesi házában.

A férfi a bűncselekmény elkövetését tagadja, ezzel szemben a gyanút több tanú vallomása is alátámasztja, akik a gyanúsított vásárlói körébe tartoztak és vele rokoni, ismerősi, részben baráti viszonyban voltak.

A gyanúsított saját bevallása szerint rendszeres jövedelemmel rendelkező vállalkozóként lomtalanításból tartja fenn magát, azonban a nyomozás eddigi ismeretei alapján elmondható, hogy havi bevételét új pszichoaktív anyag árusításából szerzi meg.

A gyanú tárgyát képező cselekmény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Megalapozottan feltehető, hogy a büntetett előéletű gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, valamint tárgyi bizonyítékok elrejtésével veszélyeztetné.

Tekintettel a terhelt személyi körülményeire tartani lehet attól is, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő hasonló bűncselekményt követne el, ezért a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése indokolt.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és az indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. június 22. napjáig

A döntés ellen a gyanúsított és a védő fellebbeztek, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. május 22.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály