Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja

A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Két ráckevei család és egy harmadik, szintén Ráckevén lakó dinasztia tagjai között napok óta feszült viszony volt, melyet egymás családtagjainak bántalmazása váltott ki.
A gyanúsított családtagjaival, valamint a másik baráti család tagjaival együtt 2019. augusztus 29-én a kora esti órákban a harmadik, velük haragban álló család ráckevei háza mellett gyülekeztek, majd szóváltásba keveredve azt kiabálták nekik, hogy „büdös dögevők, meghaltok!”. Ezt követően legalább három alkalommal a szomszédos telek irányába lőttek.
Különféle ütlegekkel felszerelve a két baráti család tagjai a sértett háza elé mentek, hogy a napokkal korábbi sérelmeiket megtorolják, majd rátámadtak Sz. J. sértettre és családjára.
K. Z. gyanúsított a verekedés során egy vasvillával fejbe szúrta a sértettet, melynek következtében a sértett agysérüléssel és a jobb végtagok részleges bénulásával járó nyílt koponyatörést szenvedett.
Időközben a támadókhoz csatlakozott egy újabb személy, akinek a kisteherautójáról a támadók további vascsöveket, kardokat és ütlegeket vettek magukhoz. A ház előtt mintegy 15 percig tartó tömegverekedés alakult ki, melyben a gyanúsított egészen a rendőrség megérkezéséig aktívan részt vett.
A gyanúsított a verekedést követően a helyszínt elhagyta, később könnyű sérüléseinek ellátására kórházba ment.

A gyanúsított cselekménye a támadott testtájékra és az elkövetés eszközére tekintettel alkalmas emberölés kísérletének a megállapítására.

A bűncselekmény jellege és kimagasló tárgyi súlya (5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető) miatt alappal lehet tartani a szökéstől, elrejtőzéstől, a tanúk befolyásolásától, ezáltal a bizonyítás megnehezítésétől, valamint a bűnismétlés veszélyétől.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte letartóztatásának meghosszabbítását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 1. napjáig. A bíróság a gyanúsított rendezett személyi és családi körülményeire tekintettel nem állapította meg a szökés, elrejtőzés veszélyét és az indítvánnyal szemben a 3 hónap helyett 2 hónapra mérsékelte a letartóztatás időtartamát.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. május 27.

 

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály