Sporteszközöket vitt el egy érdi egyesülettől

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. június 8-án megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen az Érdi Rendőrkapitányság nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

A gyanúsítottnak tudomására jutott, hogy egy érdi sportegyesület raktárában értékes sporteszközöket tárolnak és elhatározta, hogy megszerzi és értékesíti azokat.  A gyanúsított bűnügyi felügyelet alatt állt és nyomon követő eszközt is viselt, ennek ellenére 2020. június 3-án késő este két társával együtt - egyikük máig ismeretlen – betört az egyesület területére. A tárolóhelyiségből összesen legalább 1.171.800 Ft értékben különböző pálya-karbantartási eszközöket és szerszámokat vittek el, melyek az egyesület elnökének – a sértettnek - tulajdonát képezik. Az eszközöket a gyanúsított ismert társának autójával annak lakásába szállították.

A hatóság a gyanúsított társának lakásában az ellopott tárgyak egy részét megtalálta és lefoglalta.

A büntetett előéletű gyanúsított jelen cselekményét visszaesőként követte el, ellene jelenleg több büntetőeljárás is folyamatban van. A férfi bejelentett lakóhellyel, munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezik, emiatt megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén hasonló bűncselekményekből tartaná fenn magát.

A bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, erre tekintettel megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a további bizonyítékok elrejtésével a bizonyítást megkísérelné meghiúsítani. Tartani lehet továbbá attól is, hogy a gyanúsított a hatóság elől megszökne, elrejtőzne.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottat meghallgatta. A bíróság az indítvánnyal egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. július 8. napjáig.

A végzés végleges és végrehajtható.

Budapest, 2020. június 8.

                         Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály