Mást akart megölni, de csak saját magát sebesítette meg

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. június 26-án elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság folytat nyomozást. A távmeghallgatás útján megtartott ülésen a gyanúsított tettét nem tudta indokolni.

A 41 éves gyanúsított élettársával, édesanyjánál lakik annak érdi házában, ahol a sértett az édesanya élettársa is él.

A nyomozás eddigi adatai szerint látszólag ok nélkül 2020. június 24-én a gyanúsított miután napközben nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott délután bejelentést tett a segélyhívó központba, hogy „meg fogja ölni a családját”. Ezt követően a konyhából felvett egy kést, és a fürdőszobából kilépő sértettől   megkérdezte, hogy „hova szúrjak”. A sértett megpróbálta, megnyugtatni a gyanúsítottat, hiszen közöttük korábban semmilyen konfliktus nem volt, ez azonban nem sikerült. A gyanúsított közölte a 66 éves sértettel, hogy” mindenképpen megöli”.  Ezután a késsel megpróbálta megszúrni a férfit, aki ezt próbálta megakadályozni. A dulakodás során a kés a gyanúsított jobb combját megsértette. A sértettnek sikerült elvenni a gyanúsítottól a kést, azt eldobta, ekkor azonban a gyanúsított a sértett háta mögé került, és alkarjával szorítani kezdte a sértett nyakát. Az elgyengült sértettet csak az időközben a konyhába lépett édesanya mentette meg, aki szétválasztotta a férfiakat, a kést pedig a kertbe dobta.

Mivel a gyanúsított más lakhellyel nem rendelkezik, így bűnügyi felügyeletének elrendelésére nincs lehetőség.  Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított kétféle úton is a sértett életére támadt, melynek oka jelenleg nem tisztázott, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a megkísérelné befejezni a bűncselekményt. A nyomozás érdeke azt kívánja, hogy mielőbb kerüljön sor a terhelt elmeorvosi és pszichológiai vizsgálatára annak tisztázása érdekében, hogy cselekményének esetleg volt-e valamilyen betegségből adódó oka, melyre tekintettel más kényszerintézkedés elrendelése válhatna szükségessé.

A bíróság az indítvánnyal egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. július 26. napjáig. A gyanúsított a korábban a rendőrségen tett vallomását fenntartotta, melynek során elmondta, hogy börtönbe szeretne kerülni, mert kilátástalannak látja az életét.

A végzés végleges és végrehajtható.

Budapest, 2020. június 26.

                         Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály