Elmeállapotának megfigyelését rendelte el a bíróság

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. június 29-én megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak az elmeállapot megfigyelését, aki 2020. április 24-től letartóztatásban van és aki ellen súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt nyomoz a Dabasi Rendőrkapitányság.

A sértett Cegléd város képviselőtestületének tagja. A gyanúsított évek óta sérelmezi, hogy a ceglédi lakóházával szemben lévő óvoda miatt a gyermekeiket szállító szülők rendszeresen a háza elé parkolnak. Ezzel kapcsolatosan a gyanúsított 2018 óta folyamatosan zaklatja a sértettet személyesen, illetve több alkalommal fenyegető emailt is küldött a képviselőnek.

A gyanúsított vélt sérelme miatt 2020 márciusában és áprilisában a Ceglédi Rendőrkapitányság vezetőjét és a Közrendvédelmi Osztály vezetőjét is megkereste kártérítési igényével és kilátásba helyezte, hogy megöli a sértettet, ha nem kap 10 millió forintot. Ezt követően a férfit a rendőrség előállította.

A gyanúsított a terhére rótt zaklatási cselekményt hosszabb időn át, több részcselekménnyel követte el, a sértett megölésére vonatkozó szándékát még elfogásakor is hangoztatta.

A nyomozáshoz kirendelt igazságügyi elmeorvosszakértő álláspontja szerint a gyanúsított hosszabb elmemegfigyelése indokolt annak megállapításához, hogy a férfi a cselekmény elkövetésekor szenvedett-e olyan kóros elmeállapotban, mely cselekménye következményeinek felismerését korlátozta vagy kizárta volna.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte elmeállapotának megfigyelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónap időtartamra.

A végzést a felek tudomásul vették, így az végleges és végrehajtható.

Budapest, 2020. június 29.              

                            Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály