Szociális otthon vezetőjeként fosztotta ki a gondozottak bankszámláit

A Monori Járásbíróság 2020. június 30-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hozott annak a két férfinak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

Az I. r. vádlott 2003 novembere óta egy gyömrői szociális nonprofit intézmény alkalmazottja volt. 2010 márciusa óta egy helyi szociális otthonban otthonvezetői, majd 2013 januárjától intézményvezetői munkakörben dolgozott. Feladatai közé tartozott a pszichiátriai és szenvedélybetegek, illetve fogyatékos személyek ellátásának és ápolásának megszervezése. A férfi a munkakörhöz szükséges képesítést nem szerezte meg, ezért a pozíciót névlegesen más személy vette át, azonban a vezetői feladatokat ténylegesen továbbra is ő végezte.

Az I. r. vádlott még korábban elhatározta, hogy a szociális otthon tehetősebb lakóinak bizalmába férkőzve, kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva a bankszámláikról beleegyezésük és tudtuk nélkül átutalásokat intéz a saját bankszámlájára, a pénzt pedig saját magára fordítja. Ezt a tervét 5 sértett esetében sikerült is véghez vinnie oly módon, hogy a gondozottaknak történő segítségnyújtás céljából bankszámlájuk feletti teljes körű meghatalmazást kért és kapott, melyről az I. r. vádlott munkáltatójának nem volt tudomása. Ettől kezdve az I. r. vádlott hosszú időn keresztül tudta észrevétlenül folytatni ezt a tevékenységét, mellyel az 5 sértettnek összesen több mint 73 millió forint kárt okozott. Az egyik sértett esetében a férfi a pénzösszegek mellett az idős nő érzelmeit is kihasználva két ingatlanjának megszerzését is eltervezte, melynek végrehajtásában az ügyvédként dolgozó II. r. vádlott segédkezett.

A férfi a pénzösszegek felhasználásáról a sértettek felé a mai napig nem adott tájékoztatást.

A bíróság az I. r. vádlottat 5 rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt - halmazati büntetésül - 6 év 2 hónap börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra, valamint 8 év idősek és fogyatékosak szociális ellátását végző tevékenységtől, mint foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A II. r. vádlottat a bíróság az ellene folytatólagosan, társtettesként elkövetett csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2020. június 30.

                          Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály