Világkörüli útra számított, de ingatlanát adta el csalóknak egy idős férfi

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 17-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 17-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykőrösi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt indított nyomozást.

Ismeretlen társaival a gyanúsított 2019 júliusában írt alá egy adásvételi szerződést. Eszerint 37.000.000 Ft-ért vásárolta meg a sértett fővárosi ingatlanát. A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított nem fizette ki a vételárat, a sértett pedig azt hitte, hogy egy világkörüli utazás szerződését írja alá, az ingatlant azonban nem akarta eladni.

A történtek idején a sértett a 88. életévét már betöltötte, súlyos fokú időskori demenciában szenvedett, így nem volt tisztában azzal, hogy milyen okiratot ír alá.

Az ügyészség szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, valamint a sértett megfélemlítésével és más személyek jogellenes befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottat meghallgatta és az indítvánnyal egyetértve elrendelte letartóztatását.

A bűncselekmény elkövetését a gyanúsított tagadta, a végzés ellen védőjével együtt fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. július 17.

                     Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály