Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi – letartóztatta a bíróság

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

A büntetett előéletű gyanúsított kezdetben egyedül, majd két társával kábítószert szerzett be, és értékesített. 2019. október 9-ig letartóztatásban volt, majd 2020. július 21-ig bűnügyi felügyelet alatt állt. Ennek ideje alatt az ügyészség szúrópróba szerűen ellenőrizte, és megállapította, hogy 2020 márciusában több alkalommal is olyan helyen tartózkodott, amelyre a bírósági végzés nem terjedt ki, az eltávozásokra pedig engedélyt sem kért, így az ügyészség írásban figyelmeztette.

2020. július 18-án a gyanúsított ismételten engedély nélkül hagyta el a bűnügyi felügyeletben számára kijelölt területet és egy kishajóval egy dunai csatornához ment. Hazatértekor a rendőrök intézkedtek vele szemben és észlelték, hogy ittas állapotban vezette a Dunán a vízi járművet, amely miatt eljárást indítottak ellene.

Mivel a gyanúsított az írásbeli figyelmeztetése ellenére újból megszegte a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait és további szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt is elkövetett, így az ügyészség szigorúbb kényszerintézkedést kezdeményezett vele szemben és indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg a férfi bűnügyi felügyeletét, és rendelje el a letartóztatását.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az indítvánnyal egyetértve elrendelte letartóztatását.

A végzés ellen a gyanúsított a védőjével együtt fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. július 23.

                         Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály