Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése – két újabb tagot tartóztattak le

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

2019 decemberében az egyik gyanúsított megállapodott a másik gyanúsítottal, hogy tőle „kréta”, „kristály” és „hópihe” fantázianevű, új pszichoaktív anyagokat vásárol. Ezeket a gyanúsított 7.100.000 Ft-ért szerezte be egy harmadik személytől, majd 8.700.000 Ft-ért értékesítette tovább a másik gyanúsítottnak.

2020 januárjától az egyik gyanúsított az említett harmadik személytől már közvetlenül is vásárolt új pszichoaktív anyagokat, amelyek értéke 2020. március végéig megközelítette a 17.000.000 Ft-ot. A kábítószereket a férfi részben továbbértékesítette.

Az új pszichoaktív anyagokkal való tevékenységhez szükséges engedéllyel a gyanúsítottak nem rendelkeztek, illetve mindketten többszörösen büntetett előéletűek. Emellett az egyik gyanúsított a terhére rótt, megalapozott gyanú szerinti bűncselekményt többszörös visszaesőként követte el, továbbá nem rendelkezik munkahellyel és rendszeres jövedelemmel.

A gyanúsítottak előéletére vonatkozó adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a két férfival szemben fennáll a bűnismétlés veszélye, illetve, hogy szabadlábra kerülésük vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelése esetében a tanúk jogellenes befolyásolásával megnehezítenék vagy meghiúsítanák a bizonyítást. Erre, illetve a bűncselekmény jellegére tekintettel az ügyészség indítványozta a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottakat meghallgatta és az indítvánnyal egyetértve elrendelte a két férfi letartóztatását.

A gyanúsítottak és védőik fellebbezésüket elsődlegesen szabadlábra helyezésre, másodlagosan bűnügyi felügyeletre jelentették be.

A végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. július 31.

                           Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály