Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden

12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Egyelőre pontosan nem ismert okból konfliktus keletkezett egy enyingi és egy érdi nagycsalád tagjai között, mely családokat egymáshoz is távolabbi rokoni szálak fűznek.

Annak érdekében, hogy ezt a konfliktust erőszakos eszközökkel rendezzék, az enyingi család legalább 16 férfitagja megjelent egy érdi benzinkúton, hogy ott találkozzanak a másik család tagjaival. Ezen család tagjai, köztük a néhai sértett, 5 gépkocsival 2020. július 31-én 20 óra 14 perckor érkeztek a helyszínre. Mindkét család a találkozóra különböző ütlegeket, illetve szúró-vágó eszközöket vitt magával.

Az érkező család tagjai négy kocsival beálltak a benzinkútra, majd az ötödik gépkocsi vezetője egy másik behajtón nagy sebességgel szintén a benzinkútra hajtott, szándékosan a másik család egy tagjának kormányozta a gépkocsiját és azzal elütötte olyan módon, hogy a férfi a motorháztetőre repült, majd lecsúszott a szélvédőre. A két család tagjai ekkor a gépkocsi felé indultak. A kocsi tolatni kezdett, ennek során maga alá gyűrt egy másik férfit is. Ezután az enyingi család tagjai az autó köré gyűltek, és kirángatták annak utasait, miközben verekedésbe keveredtek az érdi család helyszínre siető tagjaival, köztük a jelen ügyben szereplő valamennyi személlyel. A négy percig tartó verekedés során a két család tagjai különböző szúró, illetve ütő eszközöket használtak egymás bántalmazására. A konfliktus során az egyik gyanúsított egy hegyes eszközzel szívtájékon szúrta a sértettet, aki rövid idővel később elhunyt. Rajta kívül a kölcsönös bántalmazás során a jelen indítványban érintett valamennyi gyanúsított sérüléseket szenvedett. Végül az enyingi család tagjai gépkocsival elhagyták a helyszínt, de távozás közben az érdi család megrongálta a gépkocsijaikat, egyikük egy gázpisztollyal többször a tömegbe lőtt. Végül az enyingi család tagjai elhagyták a helyszínt.  

A gyanúsítottakat csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként, míg L. R. gyanúsított ellen emberölés bűntette miatt folytatnak nyomozást.

A cselekmény résztvevőinek nagyobb részét, illetve a konfliktus pontos okait sem lehetett még felderíteni, mint ahogy még azt sem lehetett megállapítani, pontosan kik okozták az ügyben letartóztatni indítványozott személyek sérüléseit. Így tartani lehet tőle, hogy a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén az okokat, az eset körülményeit, illetve a még nem azonosított tettestársaikat ismerő tanúk befolyásolásával akadályoznák, illetve megnehezítenék a bizonyítást.

A konfliktus jellege, körülményei és következményei, valamint az okainak tisztázatlansága miatt attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén folytatnák az egymás között kialakult konfliktus erőszakos rendezését, és újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeket követnének el egymás sérelmére.

A gyanúsítottak között vannak többszörösen büntetett előéletű személyek, akik jelenleg is több büntetőeljárás hatálya alatt állnak, esetükben a bűnismétlés veszélye is fennáll.

L. R. gyanúsított vonatkozásában a cselekmény büntetési tétele és a terhelt tisztázatlan személyi körülményei miatt tartani lehet a szökés, elrejtőzés veszélyétől is. 

A bíróság a gyanúsítottakat meghallgatta és az ügyészi indítványokkal egyetértve elrendelte letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 2. napjáig.

A végzés ellen mind a 12 gyanúsított és védőik fellebbezéssel éltek, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. augusztus 2.

                         Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály