Molotov-koktélokat dobált dühében az elhagyott férj

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a 2020. szeptember 14-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. október 14-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság rongálás vétsége és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Miután a gyanúsított és felesége között megromlott a kapcsolat, 2020 augusztusában nagykorú lányukkal együtt az asszony elhagyta közös otthonukat. A gyanúsított 2020. szeptember 11-én ittas állapotban hat darab Molotov-koktélt készített, majd elindult, hogy megkeresse a feleségét. 2020. szeptember 12-én, a hajnali órákban először egy ételszállító cég gépkocsijához, majd nem sokkal később egy másik cég utánfutójához dobott két-két meggyújtott Molotov-koktélt. Végül a megmaradt két gyújtóeszközt is használatba hozta, az egyikkel egy ház ablakát dobta be, míg a másikat az ingatlan udvarán lévő szaletli mellé dobta, majd távozott a helyszínről. Az ingatlannál két helyen keletkezett tűzről a házban alvó házaspárt szomszédaik értesítették, majd együttes erővel oltották el a lángokat.

Három támadási helyszínen több mint 700.000 Ft kár keletkezett.

Mivel a gyanúsított korábban rendezett családi kapcsolatai megromlottak, ezért magatartása kiszámíthatatlanná vált. Emiatt a férfival szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá a tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítás meghiúsítása. Emellett a gyanúsított cselekményét sorozatjelleggel követte el, ezért megalapozottan feltehető, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, így az ügyészség kezdeményezte a letartóztatását.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását. Mivel a gyanúsított együttműködő magatartást tanúsított, valamint állandó lakhellyel, vállalkozással rendelkezik a bíróság nem tartotta megalapozottnak a tanúk befolyásolásának, valamint a szőkésének, elrejtőzésének veszélyét. Ellenben a cselekmény sorozatjellege és a gyanúsított kiszámíthatatlan magatartása indokolja a bűnismétlés veszélyét.

A döntés ellen az ügyész és a gyanúsított is fellebbezett, a védőnek 5 munkanap áll rendelkezésére a jogorvoslatra.

A végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. szeptember 14.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály