Megszállottan üldözött egy nőt – már az esküvőt tervezte

Zaklatás vétsége miatt tartóztatott le egy férfit a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. október 15-én.  Az ügyben az Érdi Rendőrkapitányság indított nyomozást, amelynek eddigi adatai szerint a gyanúsított a sértett családtagjait is háborgatta.

Először 2018 őszén, egy internetes közösségi portálon kereste fel a gyanúsított a sértettet, akinek a rendszeressé váló üzenetek egy idő után zavaróvá váltak, így letiltotta a férfit. Ezt követően a férfi egy bisztróban kezdett el érdeklődni a nőről, ajándékokat hagyott neki, aki ezért megkérte a bisztró dolgozóit, hogy ne adjanak ki róla információt.

2019 augusztusában a sértett egy üzletet nyitott, amelynek megnyitóján a gyanúsított is megjelent, ismeretlenül egy üveg bort adott ajándékba a sértett édesapjának, majd a sértettel elegyedett szóba. Eleinte a nő nem tudta, kivel beszél, de amikor rájött, felszólította a gyanúsítottat, hogy távozzon. Később többször is megpróbált bejelentkezni az üzletbe, ahol a sértett utasítására nem fogadták, így a férfi kocsijában ülve, a közelben várakozva kereste a találkozási alkalmakat. Közben egy másik közösségi portálon is próbálta felvenni a kapcsolatot a nővel, aki minden alkalommal letiltotta őt.

2020 februárjában a gyanúsított megjelent a sértett kiskorú gyermekének óvodájánál, ahol a gyermek felől érdeklődött. Néhány nappal később már a kislány csoportjába ment be, csokoládét adott a gyereknek, azt mondta neki, hogy „anyukád küldött”, az ott dolgozóknak pedig azt állította, hogy ő az apa. Amikor az óvónő közölte, hogy felhívja a sértettet, a férfi távozott az épületből. Az esetet követően a sértett feljelentést tett a férfi ellen a rendőrségen, ennek ellenére a gyanúsított nem hagyott fel a nő zaklatásával.

A sértett távolságtartást kezdeményezett a gyanúsítottal szemben, ám a férfi a hatóságokkal való együttműködést folyamatosan megtagadta, ezért a rendőrség előállította. Az ügyészi indítvány szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a büntetőeljárás lefolytatását akadályozná, elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne. Továbbá tekintettel arra, hogy a gyanúsított két éve figyeli a sértettet, abban a tudatban él, hogy közöttük szerelmi viszony van, valamint cselekményét a gyanúsítotti kihallgatása után is folytatta, fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta férfit és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. november 15-ig.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. október 15.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály