Mindent vittek, ami mozgatható – főállású betörőpáros fosztogatott Abonyban

Szamurájkardot és szeszesitalt is zsákmányolt abonyi házakból két férfi. Ellenük a Ceglédi Rendőrkapitányság indított nagyobb értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást, a Budakörnyéki Járásbíróság pedig 2020. október 15-én elrendelte a letartóztatásukat.

Jelen ügyben három bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folyik a két férfi ellen büntetőeljárás. 2020 augusztusában Abonyban követtek el betöréseket, miután megegyeztek abban, hogy létfenntartásukat vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével biztosítják. Egy alkalommal, miután megérkeztek a kiszemelt ingatlanhoz, betörték az épület hátsó részén található teraszajtót, bementek a házba, ahonnan karórákat és aranyékszereket tulajdonítottak el. Egy másik háznál PUR habbal fújták le a riasztóegységet, egy lopott kulccsal bementek az épületbe, ahonnan egy közokiratokat tartalmazó lemezkazettát, egy üveg szeszes italt, egy AK szuronyt, egy szamurájkardot és készpénzt vittek el. A harmadik háznál a bejárati ajtót feszítették ki, majd az ingatlanból aranyékszereket, illetve készpénzt zsákmányoltak.

A gyanúsítottak összesen 2.175.000 Ft lopási kárt, míg rongálással 165.000 Ft kárt okoztak.

Az idősebb gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, fiatalabb társa beismerő vallomást tett. Mindkét férfi büntetett előéletű, az idősebbet különös visszaesőként, a fiatalabbat többszörös visszaesőként is ítélték már el. Továbbá a terhükre rótt bűncselekményeket folyamatban lévő büntetőeljárás(ok) hatálya alatt, hosszabb időn keresztül, létfenntartásuk biztosítására, egymást segítve, sorozatjelleggel hajtották végre. Erre tekintettel szabadlábon hagyásuk esetén fennáll velük szemben a bizonyítás megnehezítésének, illetve a bűnismétlésnek a veszélye, ezért a jelenlétük csak a letartóztatás elrendelésével biztosítható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a két férfit. Egyikük letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyetértve, társáét pedig az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve rendelte el az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. november 16-ig. A bíróság nem találta megalapozottnak a vádindítvány azon pontját, amely szerint fennáll a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye azzal a terhelttel szemben, amelyik beismerő vallomást tett.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak fellebbeztek. Védőik nem voltak jelen, jogorvoslatra nekik 5 munkanap áll rendelkezésre. A végzés így nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. október 15.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály