Elbúcsúzhat egy időre a jogosítványától az agresszív sofőr

Leszorítással és hirtelen fékezéssel is veszélyeztetett egy szabályosan közlekedő autóst a vádlott. Büntetőügyében a Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. november 17-én hozott jogerős ítéletet.

2020. május 27-én vádlott az M0 autóúton közlekedett a Megyeri híd irányából az M3 autópálya felé. Amikor a fóti elágazás elé ért, utolérte az előtte szabályosan közlekedő, sértett által vezetett kocsit, majd azért, hogy a járművet gyorsabb haladásra vagy lehúzódásra bírja, többször felvillantotta a távolsági fényszóróját. Mindezt anélkül tette, hogy a haladási sebességét csökkentette volna.

Mivel a sértett nem változtatott a sebességén és nem tért át a mellette lévő forgalmi sávba, a vádlott áthajtott a Fót irányába kanyarodó forgalmi sávba, elhaladt a sértett mellett, majd szabálytalanul megelőzte őt. Ezt követően nem indokolt okokból intenzív fékezésbe kezdett, ezért az ütközése elkerülése érdekében a sértett is fékezésre kényszerült.

A vádlott újra áttért a külső forgalmi sávba és az időközben leengedett ablakon keresztül integetett a sértett felé, miközben autóját folyamatosan sértett gépjárműve felé kormányozta, azért, hogy azt a szalagkorlát felé szorítsa.

A vádlott azzal, hogy indokolatlanul intenzív fékezésre kényszerítette a sértettet, valamint azzal, hogy nem az általa használt forgalmi sávban, jobbra tartva közlekedett, közvetlen veszélynek tette ki a sértett életét és testi épségét.

A vádlott az elsőfokú bíróság előtt beismerő vallomást tett.

A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság helybenhagyta a Dunakeszi Járásbíróság 2020. június 22-én kihirdetett elsőfokú ítéletét, amelyben közúti veszélyeztetés bűntettében bűnösnek mondta ki a vádlottat, akit ezért 250 napi tétel – 325.000 forint – pénzbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A fellebbviteli bíróság a közúti járművezetéstől eltiltás tartamába a beszámítja az elsőfokú ítélet kihirdetése óta a mai napig eltelt időt is.

Az ítélet jogerős.

Budapest, 2020. november 17.

                     Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály