Teherautóba zsúfolt migránsokat fuvarozott egy hajléktalan férfi

Föld alatti alagútrendszeren jutott át Szerbiából Magyarországra 55 szír illegális határátlépő, akiket a gyanúsított Ausztriába akart szállítani. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt nyomoz a sofőr ellen, akit a bíróság letartóztatott.

2020 decemberében 55 külföldi állampolgár Szerbiában megbízott egy ismertelen személyt azzal, hogy fejenként 3000-4500 euro között összegért szervezze meg a Nyugat-Európába jutásukat. Miután a külföldiek letétbe helyezték az összeget, 2021. január 4-én egy föld alatti alagútrendszeren át egy számukra kijelölt segítő személlyel jogellenesen átlépték a szerb-magyar határt, gyalog az ország belseje felé indultak, majd egy földútnál várakoztak. Másnap egy teherautóval a gyanúsított érkezett a helyszínre, aki a jármű rakterébe felvette az illegális határátlépőket, akikkel Ausztria felé indult. Nem sokkal később az M5-ös autópályán a rendőrök feltartóztatták a tehergépkocsit, a sofőrt intézkedés alá vonták és utasaival együtt elfogták.

Bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel a gyanúsított nem rendelkezik, feltehetően hajléktalan életmódot folytat, így szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés, továbbá a bizonyítás megnehezítésének a veszélye, ezért az ügyészi indítvány szerint jelenléte csak letartóztatással biztosítható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. február 8-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védője fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. január 8.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály