87 évesen gyilkolt a fóti férfi

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2021. január 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság emberölés bűntettének elkövetésével gyanúsít. A bíróság a gyanúsított mentális állapotára és a tanúk vallomására tekintettel a kényszerintézkedést az Igazságügyi Elmegyógyító és Megfigyelő Intézetben rendelte el végrehajtani.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a sértett 2021. január 8-án a délelőtti órákban meglátogatta Fóton élő édesanyját és az ő élettársát, a gyanúsítottat, hogy ebédet vigyen nekik. A családon belül az elmúlt időszakban konfliktus helyzet alakult ki, mert a sértett nehezményezte, hogy fivére rendszeresen pénzt kért édesanyjuktól és annak élettársától. A gyanúsított úgy gondolta, hogy a sértett elvette a nyugdíját, ezért őt emiatt számon kérte. A gyanúsított a konyhában magához vett egy kb. 15 cm hosszú, hegyes kést, amit a háta mögé rejtett, majd a szobában tartózkodó sértetthez ment, kérte vissza a pénzét, és a sértettet nyakon szúrta. A sértett az elszenvedett sérülést követően, a lakásból kimenekülve a lépcsőház folyosóján keresztül az utcára rohant, ahol a társasházból kiérve a földre rogyva összeesett. A gyanúsított a menekülő sértettet követte, majd a földön fekvő nőt egy alkalommal lapocka tájon ismét megszúrta, továbbá, egy az utcáról felvett téglát több alakalommal a sértett fejéhez vágott, majd a helyszínt elhagyta.

A kiérkező orvosi ügyelet, sikertelen újraélesztést követően, tekintettel az élettel összeegyeztethetetlen sérülésekre, a sértett életét megmenteni nem tudta.

A gyanúsított büntetlen előéletű. Az ügyészség a gyanúsított terhére rótt élet elleni bűncselekmény brutális voltára és a gyanúsított személyi és családi körülményeire, illetve mentális állapotára is tekintettel kezdeményezte a gyanúsított letartóztatását, mivel valós annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén további szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, majd az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2021. február 10. napjáig. A bíróság a letartóztatást az Igazságügyi Elmegyógyító és Megfigyelő Intézetben rendelte el végrehajtani.

A végzést az ügyész, a gyanúsított és védője is tudomásul vette, így az végleges és végrehajtható.

Budapest, 2021. január 10.

                Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály