Lába kélt a kocsiban maradt táskának – bűnügyi felügyelet alá került a tolvajbanda tagja

Kocsit tört fel és egy ingatlan udvarán is fosztogatott a bűnbanda. Ellenük az Érdi Rendőrkapitányság kisebb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, egy vagy több közokirat egyidejű elvételével elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója pedig a szervezet egyik tagjának bűnügyi felügyeletét rendelte el.

2020. november 22-én a gyanúsított és társai betörték egy üresen parkoló autó ablakát, majd az első ülésről magukhoz vettek egy táskát, amelyben a cselekményben érintett sértett személyes iratai és más értékei voltak. Ezzel a terhelt és társai 65.000 Ft lopási-, míg rongálással 40.000 Ft kárt okoztak.

2020. december 30-án a férfi és társai kocsival érkeztek meg egy ingatlanhoz, amelynek kerítését átmászva bejutottak az udvarra. Onnan számos tárgyat – teherkocsi akkumulátort, felnit, alumínium hulladékot és eszközöket, krokodil emelőt, fém kannát, mosógépdobot, rézkábelt, hosszabbítót és vízvezeték szereléshez használt eszközöket – tulajdonítottak el, amelyeket több fordulóban, autóval vittek magukkal. Ezzel a cselekménnyel 250.000 Ft kárt okoztak.

A bűncselekmény elkövetését a gyanúsított tagadja. Legális jövedelemmel nem rendelkezik, hasonló, vagyon elleni bűncselekmények miatt korábban több büntetőeljárás indult ellene. Szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye. Bár a nyomozó hatóság a letartóztatására tett indítványt, az ügyészi indítvány szerint a büntetőeljárási célok eléréséhez elegendő a terhelt bűnügyi felügyeletének az elrendelése.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. május 14-ig. A terhelt mozgását és a bűnügyi felügyelet szabályainak betartását nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

A döntést az ügyész, a terhelt és védője is tudomásul vették, így az végleges és végrehajtható.

Budapest, 2021. január 14.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály