Néhány kilométer után lebukott fuvarjával az embercsempész

Egy tucat migránst próbált Ausztriába szállítani a gyanúsított, azonban ügyfeleivel csak az M0-ás autóútig jutott. A férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indított nyomozást, a bíróság pedig letartóztatta.

2021. január 12-én egy tucat külföldi állampolgár lépte át illegálisan a magyar-szerb határt és jutott be Magyarország területére. Őket egy előre megbeszélt helyen egy szerb férfi vette föl kisteherautójába, aki utasaival Ausztria felé indult. Nem sokkal később, az M0-ás autóúton a rendőrök vonták intézkedés alá a járművet, amelynek sofőrjét elfogták és őrizetbe vették.

Mivel a gyanúsított Magyarországi lakcímmel és tartózkodási engedéllyel nem rendelkezik, így az ügyészi indítvány szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne. Emellett a terhére rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlya miatt jelenléte csak a letartóztatásával biztosítható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. február 15-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a terhelt és védője fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. január 15.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály