Az utcán terrorizálta ismerősét a környék ifjú szarkája

Megfélemlítette és bántalmazta ismerősét az a fk. gyanúsított, akinek a számlájára autók és házak kifosztása is írható. A Szentendrei Rendőrkapitányság rablás bűntette és más bűncselekmény miatt indított nyomozást ellene, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója pedig elrendelte a terhelt letartóztatását.

2018. szeptember 6-án a sértett egy buszon ült, amikor a megállóban tartózkodó fk. gyanúsított azzal az állítással csalta le a járatról, hogy a nevelőapja keresi és várja. Ekkor a fk. gyanúsított átkarolta a sértett vállát, elindult vele, majd a fülébe súgva megfenyegette, hogy ha feltűnősködik, akkor egy késsel oldalba szúrja. Ugyanekkor 500 Ft-ot is követelt a megfélemlített fiútól, akinek átkutatta a pénztárcáját és zsebeit, majd elvett tőle egy pörgettyűt. Útközben kétszer felszólította a sértettet, hogy kérjen bizonyos személyektől pénzt, ám ennek a sértett nem tett eleget. Később a két gyalogos összetalálkozott egy ismerősükkel, aki a sértett kiszolgáltatott helyzetét észlelve felszólította őt, hogy adja vissza neki a korábban kölcsönadott telefonját vagy fizesse ki annak az árát. Később a fk. gyanúsított és társa egy bolt mögött bántalmazták a sértettet, akinek végül sikerült elmenekülnie. A bántalmazott fiú 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a súlyosabb sérülés elmaradása a körülmények szerencsés alakulásának köszönhető.

Az ügyészi indítvány szerint a fk. gyanúsított terhére még további cselekmények róhatók. 2018. november 3-án feltört és kirabolt egy autót, amellyel 43.000 Ft lopási kárt és 10.000 Ft rongálási kárt okozott. Néhány nappal később, 2018. november 5-én 11.000 Ft értékben élelmiszert lopott egy házból, és ugyanezen a napon egy ablakot felfeszítve hatolt be egy másik lakóingatlanba, ahonnan egy telefont, annak töltőjét, egy kitűzőt és egy lakcímkártyát tulajdonított el. Miután távozott a lakásból, az utcán összetalálkozott egy ott élő férfival, akinek azt állította, hogy valakit látott kiugrani az ablakán. Ezt a sértett nem hitte el, dulakodás alakult ki a felek között, amelynek végül a sértett véget tudott vetni, de az eset során 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Amikor a fk. gyanúsított távozott a helyszínről megfenyegette a sértettet és annak családját is.

Bár a fk. gyanúsított édesanyja lakására van bejelentve, ténylegesen nem lakik ott, tartózkodási helye ismeretlen, telefonos elérhetősége nincs. Cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve látszik elkövetni. Minderre, valamint a terhére rótt cselekmények különös tárgyi súlyára tekintettel az ügyészi indítvány szerint szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye, ezért a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése indokolt vele szemben.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a terheltet és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. március 19-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a fk. gyanúsított és védője fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. február 19.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály