Intim képeket küldött felesége munkahelyére a féltékeny férj

Képtelen volt belenyugodni a válásba, ezért majdnem megfojtotta és hónapokon át zaklatta feleségét a férfi. Ellene az ügyészség emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat, a Budapest Környéki Törvényszék pedig 2021. február 22-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán hirdetett ítéletet az ügyben.

I.vádpont

A vádlott és a sértett 1996 óta voltak házasok, egy gyermekük szültetett. Kapcsolatuk 2000 körül megromlott, a nő 2018-ban elhatározta, hogy elválik a vádlottól. Ezt a férfival is közölte, aki azonban nem vette komolyan a szándékát.

2019 januárjában a válás miatt a sértett ügyvédhez fordult, majd az egyeztetés eredményéről a vádlottnak is beszámolt. Ekkor a vádlott kijelentette, hogy a sértettnek biztosan van valakije, kérte, árulja el, ki az, de ezt a nő nem tette meg. Másnap a férfi ismét arról kérdezte a feleségét, hogy kivel van viszonya. Ezt a sértett továbbra sem árulta el, ezért a férje tovább faggatta, egyre agresszívabbá vált, majd megragadta a sértett nyakát és fojtogatni kezdte. Ennek hatására a sértett eszméletét vesztette. Amikor magához tért, értesítette a rendőrséget, majd a rendőri intézkedést követően kórházba ment. A bántalmazás következtében az asszony nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett és közvetett életveszélyes állapotba került.

II. vádpont

A bántalmazást követően a vádlott elköltözött a feleségétől, aki közölte, hogy nem kíván kapcsolatot tartani és kommunikálni a férfival. Ennek ellenére a férj több alkalommal küldött SMS üzenetet a nőnek, aki távoltartási kérelmet nyújtott be vele szemben a bíróságon. Amikor a távoltartás határideje lejárt a vádlott megjelent a sértett házánál és közölte vele, hogy vissza szeretne költözni. Ezt a nő megtagadta és felszólította a férfit, hogy ne menjen többet a házhoz. A férj még több hónapon keresztül próbált a sértettel kapcsolatba lépni, felkereste a nő ismerőseit is, akiknek telefonon és az interneten keresztül is az asszonyt megszégyenítő üzeneteket küldött, valamint többüket azzal gyanúsított meg, hogy viszonyt folytattak a feleségével.

2020 májusában a sértett lánya észrevette, hogy a vádlott a házuk mögötti vasúti töltésről figyeli az ingatlanjukat. Egy másik alkalommal egy baráti összejövetelt zavart meg úgy, hogy megpróbált az udvarba bejutni, de végül a kiérkező rendőrök elfogták a vádlottat. Ekkor a sértett a sérelmére elkövetett zaklatás vétsége miatt magánindítványt terjesztett elő a vádlottal szemben.

III. vádpont

2019 februárjában egy internetes közösségi portálon keresztül a vádlott szexuális tartalmú fényképeket küldött a sértettet foglalkoztató cég profiljára. Ezt az oldalt az asszonyon kívül más munkatárs is kezeli, így a férfi jelentős érdeksérelmet okozott a nőnek.

Mindezek alapján a bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében, zaklatás vétségében, garázdaság vétségében és személyes adattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt – halmazati büntetésül – 4 év börtönbüntetésre, mellékbüntetésül 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügyész súlyosabb főbüntetés és mellékbüntetés kiszabása érdekében, a vádlott valamennyi terhére rótt bűncselekmény alóli felmentése miatt jelentett be fellebbezést, a védő három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2021. február 22.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály