Hajnalban próbált Ausztriába szállítani illegális határátlépőket a gyanúsított

Négy migránst fuvarozott Ausztria felé a gyanúsított, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indított nyomozást, a bíróság pedig letartóztatta.

2021. június 6-án a gyanúsított a kora reggeli órákban az M1-es autópályán közlekedett. Járművében 4 szír állampolgárt szállított, akik a Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A fuvarért az utasok fejenként 100 eurót fizettek a terheltnek, aki ezért cserébe Ausztriába akarta vinni őket, ezáltal segítséget nyújtva nekik az országhatár átlépésében. Tervük azonban meghiúsult, mivel a Sasfészek pihenőnél a rendőrök feltartóztatták a gépkocsit, amelynek sofőrét intézkedés alá vonták és utasaival együtt elfogták.

Tekintettel az elkövetés jellegére, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a bizonyítást megnehezítené. Emellett az ügyészi indítvány szerint a terhére rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlya miatt jelenléte csak a letartóztatásával biztosítható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. július 8-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a terhelt és védője fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. június 8.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály