Haragosaikra támadtak a gyanúsítottak – több összetűzés váltotta egymást

Utcai rendbontásba torkollott egy verekedés – a rendőrök vetettek véget az esetnek. Három gyanúsított letartóztatását rendelte el a bíróság, akik ellen a Gödöllői Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt indított eljárást.

2021. július 17-én a két fiatalabb gyanúsított egy harmadik személlyel bement egy telekre, ahol rátámadtak az ott élő sértettekre. Az egyik terhelt először a sértett kocsiját rongálta meg, majd a volán mögött ülő férfit bántalmazta. Amikor a sértett megpróbált kiszállni, támadója rácsapta a kocsi ajtaját. Eközben a fiatalabb gyanúsított és a vele tartó személy a másik sértettet ütötte meg többször. Őt valamivel később a harmadik terhelt is megrúgta, aki ezután a társaival elfutott a helyszínről. A három férfi bántalmazásának következtében a fiatalabb sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

20 perc múlva a két gyanúsított visszatért a helyszínre, ahol időközben a sértettek hozzátartozói – egy körülbelül 30 fős csoport – gyűltek össze, majd hangoskodva az utcára vonultak. Ekkor jelent meg a legidősebb gyanúsított, aki egy gumilövedékes fegyverrel nagyjából 4-5 alkalommal a tömegbe lőtt. Ennek során eltalálta egy kiskorú fiú térdét, aki térdficam sérülést szenvedett. Végül a rendbontásnak rendőri intézkedés vetett véget.

Másnap este az egyik gyanúsított megpróbálta megállítani azt a sértettet, akire az első verekedés során is rátámadt. A férfi ezúttal is a volán mögött ült és nem állt meg a terhelt figyelmeztetésére. Ekkor a gyanúsított a kezében lévő, feltehetően gázriasztó fegyverrel megpróbálta az autó egyik ablaküvegét betörni, majd kiabált, hogy álljon meg. Mivel a sofőr ennek sem tett eleget, a terhelt lövést adott le a nála lévő fegyverrel, majd távozott a helyszínről. A cselekmény során személyi sérülés nem történt, a gépjárműben 200.000 Ft kár keletkezett.

Mivel a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a sértettek és a gyanúsítottak, valamint családjaik között haragos viszony áll fenn, ezért szabadlábon hagyásuk esetén a terheltekkel szemben fennáll a bűnismétlés veszélye. Mindemellett – az elkövetéshez használt, még elő nem került fegyverek elrejtésével vagy megsemmisítésével – a bizonyítást is megnehezíthetik, ezért az ügyészi indítvány szerint letartóztatásuk indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. augusztus 22-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. július 22.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály