Nyugdíjas asszony házába tört be a vádlott, miután elfogyott a pénze

Még a tisztítószereket is összepakolta és magával vitte egy idős asszony otthonából a vádlott, aki bántalmazta is a sértettet. A terhelt ellen az ügyészség az elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat, a Nagykátai Járásbíróság 2021. július 27-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett az ügyben.

Miután a vádlott és élettársa pénze elfogyott, a férfi elhatározta, hogy bűncselekmény elkövetésével orvosolja anyagi helyzetüket. Ennek érdekében 2019. július 17-én nyugtatókat vett be, majd megjelent a 84 éves sértett otthonánál, ahová az ajtót befeszítve jutott be. Eltulajdonítási céllal a házban élelmiszert és tisztítószereket készített össze. Időközben a sértett a konyha felé indult. Amikor ezt a vádlott meghallotta, elbújt, majd az idős asszony elé ugrott, akit megütött. Emiatt a nő a földre esett, ahol a férfi tovább bántalmazta. Ennek során a sértett nyakából egy aranyláncot, a füléből pedig egy pár arany fülbevalót tépett ki, valamint a hallókészülékét is elvette. Mindeközben az asszony könyörgött a terheltnek, hogy hagyja abba a cselekményt és ne bántsa őt.

Nem sokkal később a férfi az ékszerekkel, az összekészített tárgyakkal, valamint egy porszívóval, hősugárzóval és a sértett pénztárcájából kivett készpénzzel távozott a helyszínről.

A bűncselekmény elkövetési értéke 154.143 forint, míg a rongálással okozott kár 30.000 forint. A sértett az őt ért bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Mindezek alapján a bíróság 2021. július 27-én megtartott tárgyalásán a vádlottat rablás bűntettében és testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt – halmazati büntetésül, mint különös visszaesőt – 12 év és 6 hónap fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért, részben felmentésért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2021. július. 27.

                           Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály