Ütlegekkel akartak rendezni egy anyagi jellegű nézeteltérést a terheltek

Családi vita torkollott verekedésbe egy trafik előtt. A gyanúsítottak rokonuk bántalmazásával akarták megoldani a konfliktust. A bíróság 2021. szeptember 10-én elrendelte a három terhelt letartóztatását, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indított eljárást.

Az idősebb férfi-, illetve a női gyanúsított házastársak, akik anyagi jellegű vitába keveredtek a lányukkal, illetve annak férjével. Konfliktusuk során a szülők többször bántalmazással fenyegették a vejüket, amely miatt a férfi korábban feljelentést tett.

2021. szeptember 7-én a gyanúsított házaspár egy dohánybolt előtt találkozott össze a vejükkel, aki a feleségével és két gyermekükkel kocsival érkezett a helyszínre. Amikor a terheltek kiszálltak a saját autójukból, különböző ütlegeket vettek magukhoz, majd azokkal többször bántalmazták a lányuk férjét. Ekkor a sértett egy gáz-riasztó fegyvert vett elő, amellyel anyósa irányába lőtt és ezzel egy rövid időre megszakította a felé irányuló támadást.

Ezt követően ért a helyszínre a gyanúsítottak fia, aki először egy szekercével betörte a sógora kocsijának ablakát, majd szüleivel együtt ismét a sértett ellen fordult. Az őt ért bántalmazások következtében a férfi 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Figyelemmel az érintettek személyi és családi körülményeire, kapcsolatára, illetve a terhelteknek büntetőeljárás előtt a sértett irányában tanúsított magatartására – szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottakkal szemben fennáll a bűnismétlés veszélye, illetve a bizonyítást is megnehezíthetik. Mindemellett az ügyészi indítvány szerint a terhükre rótt cselekmény jellege és kiemelkedő tárgyi súlya miatt a terheltekkel szemben fennáll a szökés, elrejtőzés a kockázata, ami szintén a letartóztatásukat indokolja.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a terhelteket és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. október 10-ig. A bíróság a terhelttekkel szemben nem állapította meg a szökés, elrejtőzés veszélyét.

Mivel a legidősebb gyanúsított cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, így esetében a letartóztatást a bíróság az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el végrehajtani.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a terhelt és a védője fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. szeptember 10.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály