Létrával jutottak át a határkerítésen a bevándorlók – embercsempészéssel gyanúsított sofőrjükkel együtt útközben tartóztatta fel őket a rendőrség

Ausztriába tartó menekülteket fogott el a rendőrség az M5-ös autópályán. Az őket szállító autót a terhelt vezette, aki ellen vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást. A férfit letartóztatta a bíróság.

Embercsempészek segítségét kérte fél tucat, Ausztriába tartó menekült. Fejenként 2200-3400 eurót (illetve 8-10 ezer dollárt) fizettek azért, hogy Szerbiából Nyugat-Európába jussanak. Miután az összegeket letétbe helyezték az embercsempész szervezet tagjai létrákkal juttatták át őket a szerb-magyar államhatárt elválasztó kerítésrendszeren. Ezt követően a csoport tagjai egy rejtekhelyen várakoztak, ahonnan egy autó – amelyet a gyanúsított vezetett – indult el velük az osztrák határ felé. Céljukat nem érték el, mivel az M5-ös autópályán rendőrök vonták ellenőrzés alá a kocsit. Intézkedésük során a sofőrt és az utasokat is elfogták.

Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel a gyanúsított nem rendelkezik. Emellett a terhére rótt cselekmény jelentős tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés) tekintettel fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a még ki nem hallgatott tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítheti. Ezen kívül az ügyészi indítvány szerint megalapozottan feltehető, hogy a férfi embercsempészésből tartja fenn magát, amely miatt szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követhet el, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. november 11-ig. A bíróság a bizonyítás megnehezítését és a bűnismétlés veszélyét nem állapította a meg a terhelettel szemben.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. október 11.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály