Fizetés nélkül akarta megoldani a nagybevásárlást a gyanúsított

Élelmiszert csempészett ki egy boltból a terhelt, aki a ruhájába és táskájába rejtette a termékeket. Zsákmányával nem jutott messzire, mivel egy biztonsági őr feltartóztatta őt. 2021. október 27-én megtartott ülésén a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a nő letartóztatását, aki ellen rablás bűntette miatta a Gödöllői Rendőrkapitányság nyomoz.

Felvágottakat, csokoládét és sajtot is rejtett a felsőruházatába és a nála lévő táskába a gyanúsított, aki az összegyűjtött árucikkekkel 2021. október 25-én próbált fizetés nélkül távozni egy üzletből. Mivel egy ott dolgozó biztonsági őr – a sértett – észrevette a cselekményt, felszólította az asszonyt, hogy álljon meg. Ennek a gyanúsított nem tett eleget, ezért a sértett követte őt, majd a parkoló közelében megragadta a terhelt táskáját. Ekkor a felek dulakodni kezdtek, a nő pedig megkarmolta és megütötte a biztonsági őr fejét. Végül a férfinak sikerült a rendőrök kiérkezésééig feltartóztatnia a terheltet, aki összesen 23.426 forint kárt okozott az áruháznak.

A dulakodás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel a gyanúsított nem rendelkezik, környezetéhez lazán kötődik, ezért szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Emellett előéletére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követ el, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. november 27-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a védő nem volt jelen, jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. október 27.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály