Ittasan, több tucat késszúrással végzett édesanyjával a vádlott

Pattanásig feszült a viszony a terhelt és ápolásra szoruló édesanyja között. Végül a sértettel egy konyhakéssel végzett az alkoholfüggőségben szenvedő lánya. Különös kegyetlenséggel, és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a nő ellen az ügyészség. 2021. október 29-én megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék hirdetett ítéletet az ügyben.

A vádlott 20 éve élt együtt édesanyjával – a sértettel –, aki különböző betegségek miatt nem tudott önállóan közlekedni a lakásban és rendszeres ápolásra szorult. Gondozását lánya látta el, aki ezt a feladatot 2019 őszétől kezdve egyre megterhelőbbnek érezte, gyakran veszekedett a sértettel, elégedetlensége pedig fokozatosan erősödött. Ebben az időszakban a vádlott tervei között szerepelt, hogy külföldre költözik, ennek érekében pedig eladásra hirdette meg édesanyja házát.

2020. április 6-án a vádlott – aki alkoholfüggőségben szenvedett – szeszes italt fogyasztott, majd gyógyszert vett be. Nem sokkal ezután egy konyhakéssel több tucatszor megszúrta, illetve néhányszor meg is vágta   az ágyon ülő édesanyját, aki belehalt a sérüléseibe.

Tettéről a vádlott az esti órákban értesítette a mentőket és a rendőrséget.

Mindezek alapján a bíróság 2021. október 29-én megtartott tárgyalásán a vádlottat az ügyészi vádirattal és minősítéssel megegyezően emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 20 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntés ellen a vádlott és védője felmentésért nyújtott be fellebbezést, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az ítélet nem jogerős.

Indokolásában az eljáró bíró kiemelte, hogy a bizonyítékok – különösen a vádlott önfeljelentése, a rendőrségi nyomozás és a szakértői vélemények, illetve a terhelt személyiségszerkezete – a bíróságban azt a meggyőződést alakították ki, hogy a vádlott minden kétséget kizáróan elkövette a terhére rótt cselekményt.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a törvényszék az emberölés kétszeres minősülését, különösen azt, hogy az 55 rendbeli erőbehatással történt elkövetés jóval meghaladja azt a mértéket, amely az élet elvesztésével szükségszerűen együtt jár. Ugyanakkor életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását a bíróság nem tartotta indokoltnak azért, mert jelen bűnösségi körülmények mellett az általános és a speciális prevenciók a határozott tartamú szabadságvesztéssel is elérhetőek.

A tárgyaláson eljáró bíró – ügyészi indítványra – a szabadságvesztés mértékére tekintettel fenntartotta a vádlott letartóztatását a fellebbviteli bíróság jogerős döntésének meghozataláig. A döntés ellen a terhelt és a védő enyhébb kényszerintézkedés miatt fellebbezett.

Budapest, 2021. október 29.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály