Dzsungel méretű kannabiszültetvényt termesztett otthonában a gyanúsított

Illegális csatlakozással szerezte az elektromos áramot a kábítószergyanús növények gondozásához a férfi. Ellene az Érdi rendőrkapitányság jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt nyomoz. Az ügyészség indítványozta a terhelt letartóztatását, amelyet a Budakörnyéki Járásbíróság 2021. november 23-án rendelt el.

2021. november 20-án a hatóság házkutatást tartott a gyanúsított lakásán, ahol a nyomozók különböző kábítószergyanús növényeket foglaltak le. Egyebek mellett a férfi 187 tő kannabiszt termesztett, továbbá 13 mikrolevéllel rendelkező csírát, 117 db növényi magot és 572 grammnyi zöld növényi törmeléket is tárolt az ingatlanban. Mindeközben a növények gondozásához szükséges fényforrásokhoz az elektromos áramot ingyen szerezte, méghozzá úgy, hogy a szolgáltató hálózatához illegális módon csatlakozott.

Figyelemmel a terhére rótt cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyása esetén a gyanúsítottal szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Emellett a nyomozás állására és érdekeire, valamint a terhelt személyi és családi körülményeire tekintettel az ügyészi indítvány szerint a férfi letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve, illetve azt kiegészíve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. december 23-ig. A bíróság az ügyészség által megjelölt különös okok mellett a tanúk befolyásolását, ezáltal a bizonyítás megnehezítését is megállapította a terhelttel szemben.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene, míg a védő enyhébb kényszerintézkedés – bűnügyi felügyelet – elrendelése érdekében nyújtott be jogorvoslatot, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. november 23.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály