Fegyházból irányította az adathalászatot az egyik vádlott – felesége a megszerzett információkat felhasználva próbált vásárolni

Fegyházbüntetését töltve indított megtévesztő telefonhívásokat az egyik vádlott. Feleségének adta le a megszerzett bankkártya-adatokat, aki ezeket felhasználva kezdett vásárlásba. Az információs rendszer felhasználásával jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénzhelyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a terheltek ellen az ügyészség. 2021. november 23-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán a Budakörnyéki Járásbíróság hirdetett ítéletet az ügyben.

2018. augusztus 26-án a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő II. r. vádlott a Márianosztrai Fegyház és Börtönből nyereményjátékra hivatkozva indított telefonhívást. Ennek során megszerezte a sértett bankkártyájának adatait, amelyeket továbbított a feleségének, az I. r. vádlottnak. Ezt követően a megszerzett adatokkal az asszony egy internetes oldalról jogosulatlanul vásárolt meg egy több mint 100.000 forint értékű mobiltelefon készüléket. Hasonló cselekményt az I. r. vádlott még további három alkalommal kísérelt meg – sikertelenül.

A fenti cselekménnyel a sértettnek okozott kár 100.980 forint.

Az ügyben lefolytatott büntetőeljárást követően a vádirattól eltérőn a bíróság 2021. november 23-án megtartott tárgyalásán az I. r. vádlottat az ügyészi vádirattal megegyezően információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte, amelyet a nő külön felhívásra fizethet meg.

A II. r vádlottat a bíróság felbújtóként, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt – mint különös visszaesőt – 1 év börtönbüntetésre, mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az I. r. vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, míg a II. r. vádlott enyhítés miatt fellebbezett, védője pedig hatályon kívül helyezés vagy enyhítés végett nyújtott be jogorvoslatot, így az ítélet nem jogerős.

 

Budapest, 2021. november 23.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály