Illegális határátlépőket zsúfolt egy tehergépkocsi csomagterébe az embercsempészéssel gyanúsított férfi

Teherautóval érkezett az illegális határátlépőkért a terhelt. 27 embert akart Ausztriába szállítani, azonban a rendőrök az M5-ösön már vártak rá. Letartóztatta a bíróság az ukrán sofőrt, aki ellen több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást.

A gyanúsított egy ismeretlen személlyel megállapodott abban, hogy pénzért cserébe illegális határátlépőket szállít Budapest közelébe, hogy onnan Ausztria felé folytathassák az útjukat.

2022. január 11-én a terhelt egy tehergépkocsival jelent meg a szerb-magyar államhatár közelében, ahol hat szír állampolgárt terelt be a járműve csomagterébe. Ezt követően – még két helyszínen – összesen további 21 szír állampolgár várta a férfit. Mindannyian embercsempészek segítségével, jogellenesen léptek hazánk területére és Ausztriába akartak eljutni. Ennek megfelelően a sofőr az M5-ös autópálya felé vette az irányt ügyfeleivel. Messzire azonban nem jutottak, mivel a sztráda inárcsi pihenőhelyén a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság beosztottjai ellenőrzés alá vonták a teherkocsit és a gyanúsítottat, illetve az engedély nélkül Magyarország területén tartózkodó 27 szír állampolgárt elfogták.

Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel a gyanúsított nem rendelkezik. Emellett a terhére rótt cselekmény jelentős tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés) tekintettel fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a még ki nem hallgatott tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítheti. Ezen kívül, az ügyészi indítvány szerint megalapozottan feltehető, hogy a férfi embercsempészésből tartja fenn magát, amely miatt szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követhet el, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. február 13-ig. A bíróság a bűnismétlés veszélyét és a bizonyítás megnehezítését nem állapította a meg a terhelettel szemben.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védő enyhébb kényszerintézkedés – bűnügyi felügyelet – elrendelése érdekében fellebbezett, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. január 13.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály