Jelentős méretű cannabis ültetvényt gondozott pincéjében a gyanúsított

Droggyárként funkcionált a terhelt otthona – lakásában több mint 20 kg kábítószergyanús növényi törmelékre és csaknem 90 tő cannabistőre bukkant a rendőrség. Termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt a Gödöllő Rendőrkapitányság indított eljárást az ügyben, az ügyészség pedig a legsúlyosabb kényszerintézkedést indítványozta a férfival szemben.

2022. január 11-én a nyomozó hatóság házkutatást tartott a gyanúsított lakásán, ahol 23 kg kábítószergyanús növényi törmelékre, illetve 87 tő cannabisra bukkantak a rendőrök. Emellett nagyobb mennyiségű, ismeretlen eredetű készpénzt is találtak a terhelt otthonában. A férfival szemben kábítószer gyorstesztet is alkalmaztak, amely pozitív eredményt mutatott.

Tekintettel arra, hogy a gyanúsított jövedelmi helyzete a hatóság előtt nem ismert, környezetéhez lazán kötődik, szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a nála talált növények és növényi törmelékek mennyisége alapján feltehető, hogy a kábítószert nem csak saját fogyasztásra, hanem tovább értékesítésre állította elő. Figyelemmel erre feltehető, hogy az ügyben érintett tanúk befolyásolásával a bizonyítást megnehezítené, illetve a terhére rótt bűncselekményt folytatná, ezért az ügyészi indítvány szerint a férfi letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat, akivel szemben az ügyészi indítványban megfogalmazott különös okokat nem látta megalapozottnak, ezért a terhelt ellen nem rendelt el kényszerintézkedést.

A döntést a gyanúsított és a védő tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. január 14.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály