Pénzért adott hamis kórjelentéseket betegségben nem szenvedő pácienseknek a gyanúsított

Hamis igazolásokért cserébe sokszor még néhány kórházban töltött napot is bevállaltak a gyanúsított ügyfelei. Számukra a doktornő komoly anyagi ellenszolgáltatásért cserébe hamis orvosi szakvéleményt állított ki. Ellene önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája pedig 2022. április 28-án a leszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el.

Orvosként a gyanúsított a váci kórház pszichiátriáján dolgozott. 2017-től kezdve a nő több esetben pszichiátriai betegségben nem szenvedő pácienseket is felvett az osztályra – közülük volt, akit néhány napra a fekvőbeteg-ellátásba. Számukra több százezres vagy milliós nagyságrendű összegekért cserébe állított ki valótlan tartalmú kórjelentéseket. Ezeket a dokumentumokat a páciensek bevonulási kötelezettségük elhalasztására, társadalombiztosítási csalások során, bírósági tárgyaláson való megjelenési kötelezettségük megszegésének igazolása érdekében használták fel, de volt, hogy büntetőügyekben enyhítő körülményként hivatkoztak rá.

Közvetítőként és kisebb összegek fejében a kommunikációban és a rendszer működtetésében egy betegápoló volt a gyanúsított segítségére. 2021. július 6-án az intézményben egy megbízhatósági vizsgálatot követően derült fény a tevékenységükre.

Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és büntetési tételére (5-15 évig terjedő szabadságvesztés) az asszonnyal szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá az informatikai rendszerben rögzített adatok törlésével, illetve a tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítheti. Emellett az ügyészi indítvány szerint szabadlábon hagyása esetén a nő a magánpraxisában tevékenykedve újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követhet el, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. május 28-ig.

A döntést az ügyész és a terhelt tudomásul vette. Azonban enyhébb kényszerintézkedés elrendelése végett a gyanúsított és a védője fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. április 28.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály