Válogatás nélkül tulajdonított el értékeket a gyanúsított – járműveket és ingatlanokat egyaránt célba vett

Buszokból gázolajat és bérleteket, boltokból készpénzt és szendvicseket vitt el a terhelt. Ellene a Gödöllői Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája pedig 2022. május 12-én elrendelte a terhelt letartóztatását.

2022. május 07-10. között a gyanúsított legalább hét alkalommal hatolt be lakásokba, kisboltokba, illetve fészerekbe, emellett különböző járműveket feszített fel. Ezen alkalmakkor többnyire kisebb értékeket, készpénzt, szerszámokat, élelmiszert és különböző tárgyakat tulajdonított el. Volt olyan eset, amikor egy cég autóbuszából vitt el gázolajat, illetve a jármű kasszájában lévő jegyeket és bérleteket.

Az eddigi adatok szerint a cselekménnyel okozott kár csaknem 655.000 forint, míg a rongálással okozott kár 652.000 forint.

Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított az állandó bejelentett lakcímén nem tartózkodik, munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, környezetéhez lazán kötődik, így szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá az előéletére tekintettel feltehető, hogy a terhére rótthoz hasonló és szabadságvesztéssel büntetendő újabb cselekményt követne el. Emellett az ügyészi indítvány szerint a bizonyítást is megnehezítheti, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. június 12-ig. A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét nem állapította meg a gyanúsítottal szemben.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. május 12.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály