Késsel támadt férjére a bántalmazott terhelt – majdnem végzett a sértettel

Féltékenység miatt mérgesedett el a házastársak kapcsolata. Többször tettlegességig fajult a felek vitája, a vádlott pedig nem akarta tovább tűrni a rendszeres bántalmazást. Egy alkalommal majdnem végzett a férjével. Emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a terhelt ellen az ügyészég, a Budapest Környéki Törvényszék pedig 2022. június 17-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán a hirdetett ítéletet a büntetőügyben.

Miután az interneten keresztül megismerkedtek egymással, 2018 nyarán a vádlott és a sértett összeházasodtak. Összeköltözésüket követően – főleg a vádlott féltékenysége miatt – rendszeressé váltak köztük a veszekedések, a viták pedig alkalmanként tettlegességig fajultak. Előfordult, hogy a sértett arcon ütötte vagy testszerte bántalmazta a vádlottat.

2019. július 4-én a vádlott telefonon közölte az anyósával, hogy ha a férje újra kezet emel rá, akkor elköltözik otthonról és szíven szúrja a sértettet.

Néhány nappal később a sértett az ágyban fekve tévézett, amikor a vádlott hazaért a munkából és alsóneműre vetkőzött. Ekkor a páros beszélgetni kezdett egymással, de rövid időn belül vita alakult ki köztük. Ennek során a sértett arra szólította fel a vádlottat, hogy költözzön el, majd megragadta a nő karját, kivezette a lépcsőházba és kizárta őt a lakásból. Amikor az alsóruhában lévő vádlott dörömbölni kezdett az ajtón, a férje beengedte, de ismét közölte vele, hogy költözzön el.

Ekkor a nő a nappaliba ment és elkezdte táskákba pakolni a ruháit, majd egy előzőleg elrejtett késsel a férjéhez lépett és életveszélyes fenyegetést kiabálva a sértett felé szúrt. Amikor a férfi észrevette felesége mozdulatát, a kezét védekezésképp maga elé emelte, így a szúrás a csuklóját érte. A felesége ismét rátámadt és mellkason szúrta, illetve megvágta őt. Védekezésképp a sértett megütötte az asszonyt, aki felhagyott a további támadással. Ezt kihasználva a férfi telefonon értesítette az édesanyját, akit arra kért, hogy hívjon segítséget.

Az eset következtében a vádlott és a sértett is 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A törvényszék a vádirati tényállással egyetértve a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 4 év börtönbüntetésre, és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyész súlyosítás érdekében fellebbezett, míg a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt nyújtott be jogorvoslatot, így az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2022. június 17.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály