Majdnem minden alkalommal tetten érték a lopással gyanúsított nőt az üzletekben

Sorra járta a boltokat a terhelt, aki mindenhonnan telepakolt táskával, de fizetés nélkül akart távozni. Terve többnyire kudarcba fulladt. Ellene a Gödöllői Rendőrkapitányság kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája pedig 2022. június 21-én elrendelte a terhelt letartóztatását.

2022. január 19. és 2022. június 18. között a gyanúsított legalább tíz alkalommal ment be különböző üzletekbe – vegyeskereskedésekbe, drogériákba, élelmiszerboltokba – úgy, hogy a táskájába rejtett különböző árucikkeket. Sok esetben lekaparta a termékek vonalkódját, a ruhaneműkről pedig eltávolította az áruvédelmi eszközt. Ennek ellenére azonban a legtöbb esetben a boltok biztonsági személyzete észrevette az asszony cselekményét és visszatartották őt a rendőrök kiérkezéséig. A sértettektől eltulajdonítani próbált árucikkek értéke összesen nagyjából 290.000 forint.

Továbbá a terhelt 2022. június 18-án hajnalban megjelent egy ingatlannál, amelynek kerítése elé 17 darab tuja volt ültetve. Ezeket a nő kiásta, 6 darabot a lakására vitt, míg 11 darab növényt egy kereszteződésben hátrahagyott. A növények megtalálásával a bűncselekménnyel okozott 187.000 forint kár megtérült.

Jelenleg az ügyben indult nyomozás még kezdeti szakaszban van. Továbbá az asszony a terhére rótt cselekményeket sorozatjelleggel követte el, részben már gyanúsítottként, illetve szabálysértési eljárásban érintett személyként. Erre tekintettel feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követ el. Mindemellett az ügyészi indítvány szerint a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény jellegére, elkövetési módjára, illetve az eljárás érdekeire tekintettel a terhelt letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. július 21-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. június 21.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály