Helybenhagyta a törvényszék az elsőfokú ítéletet – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki figyelmetlenség miatt gázolt el egy kislányt

A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2022. június 28-án hozott ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, akit első fokon a Gödöllői Járásbíróság 2022. március 28-án közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondott ki bűnösnek és 2 év fogházbüntetésre – 5 évre felfüggesztve – ítélt. Mindemellett a bíróság a férfit 4 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Ezzel párhuzamosan a terhelt biztosítója 22 millió forintot fizetett ki a sértett családjának.

A döntést a vádlott és a védő tudomásul vette, míg az ügyész súlyosítás miatt nyújtott be jogorvoslatot.

2019. december 18-án, a délutáni órákban a vádlott Kistarcsa lakott területén autóval közlekedett.  Amikor a férfi egy gyalogosátkelő felé hajtott, a kiskorú sértett épp átkelésre várakozott. Mivel a Nap szemből sütött, nem észlelte megfelelően, amikor a fényjelző készülék pirosra váltott, ugyanakkor a kijelölt területet nem a tőle elvárható, fokozott óvatossággal és figyelemmel közelítette meg. Mindezek miatt az átkelését megkezdő sértettnek nem biztosított elsőbbséget. Amikor a gyermek az elindulás mellett döntött, a kocsi nem egészen 20 méterre volt tőle. Ekkor kezdett el a sofőr fékezni, de már nem tudott időben megállni, ezért 30-34 km/h sebességgel elütötte a zebrán lévő kislányt. Bár a gyermeket a balesetet követően kórházba szállították, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy 2019. december 19-én életét vesztette.

A baleset hátterében az állt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ több szabályát, így azt, ami szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni; illetve a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie a kijelölt területet, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni.

Mivel a tényállás megalapozottságát a Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfogú bíróság tudomásul vette, ezért az eljáró bírói tanács korlátozott felülvizsgálatot folytatott a büntetés kiszabásának körében. Ennek során a terhelt ellen közúti baleset okozásának vétsége miatt indított büntetőügyben a Gödöllői Járásbíróság 2022. március 28-án kihirdetett döntését a törvényszék helybenhagyta, így az elsőfokú ítélet 2022. június 28-án jogerőre emelkedett.

Budapest, 2022. június 28.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály