Mobiltelefonja miatt támadta meg felügyelőjét a lakásotthonban élő gyanúsított

Letétbe helyezték a fiatalkorú terhelt telefonját, aki a felügyelőjétől akarta visszaszerezni a készüléket. Mivel a sértett megtagadta a kérést, a fiú az életére tört. Letartóztatta a támadó fiatalt a bíróság, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból vagy célból, közfeladatot ellátó személy sérelmére, e feladatának teljesítése során elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

2021. szeptember 29-én a fiatalkorú gyanúsított bement egy lakásotthon típusú gyermekotthon konyhájába, majd a beosztott gyermekfelügyelőnőtől elkérte a letétben lévő mobiltelefonját. Mivel az asszony ezt a kérést – a házirendnek megfelelően – megtagadta, a terhelt az asszonyhoz lépett és a falhoz szorította őt. Közben a fiú egy közelben lévő tollat is magához vett, azt megpróbálta a sértett nyakába szúrni, akit életveszélyesen megfenyegetett. Mivel nem tudta eltolni magától a nála erősebb terheltet, a nő segítségért kiabált. Ezt a lakásotthon egy másik lakója meghallotta és a gyanúsítottat lerántotta a sértettről. Ezt követően a támadó magához vette a telefonját és távozott a helyszínről.

A dulakodás során a sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottal szemben a jelen ügyel párhuzamosan is zajlik eljárás, feltehető, hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követ el. Továbbá a várható büntetés nagyságára figyelemmel, a terhelt korábban is, illetve az eljárás megindulása után is szökésben volt, ezért szabadlábon hagyása esetén nagy eséllyel ismét megszökne, vagy elrejtőzne. Emellett a nyomozás jelenlegi állására és érdekeire tekintettel az ügyészi indítvány szerint a fiú letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. július 29-ig. A bíróság a legszigorúbb kényszerintézkedés végrehajtásának helyszínéül a terhelt korának megfelelően egy javítóintézetet jelölt ki.

A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette, a védő és a fiú törvényes képviselője fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. június 29.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály