Veszélyes körülmények között szállította utasait az embercsempészéssel gyanúsított férfi

Összezsúfolta kocsija rakterébe ügyfeleit a terhelt. A menekültek majdnem megfulladtak útközben. 2022. június 29-én a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta az embercsempészés gyanúsítottját, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt nyomoz.

2022 júniusában egy másik személlyel a gyanúsított megállapodott abban, hogy pénzért cserébe Magyarországon keresztül juttat illegális határátlépőket az osztrák határhoz. Miután a megbízójától erre utasítást kapott, a terhelt egy kishaszonjárművel 2022. június 28-án megjelent a szerb-magyar határ közelében, ahol 20 szír állampolgár várt rá. Ekkor a sofőrt a menekültekkel lévő embercsempész számon kérte, hogy miért nem jött nagyobb kocsival, majd az ügyfeleit beterelte a szűkös, ablaktalan, szellőzéssel el nem látott kisbusz rakterébe. Ezt követően a gyanúsított az M5-ös autópályára felhajtva elindult velük Sopron felé, azonban a járművet a sztráda örkényi pihenőhelyénél a rendőrök intézkedés alá vonták. Ekkor a sofőr megpróbált megszökni a hatóság emberei elől, azonban menekülés közben a szalagkorlátnak ütközött, a járőrök pedig elfogták.

Utasai menet közben a túlzsúfolt körülmények között részben állva, részben ülve egymáshoz préselődve rendkívüli fizikai gyötrelmet éltek át. Az őket szállító autót a sofőr a rendőri intézkedésig sem egészségügyi, sem élelmezési céllal nem állította meg.

Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel a gyanúsított nem rendelkezik. Emellett a terhére rótt cselekmény jelentős tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés) tekintettel fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a még ki nem hallgatott tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítheti. Ezen kívül, az ügyészi indítvány szerint, megalapozottan feltehető, hogy a férfi embercsempészésből tartja fenn magát, amely miatt szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követhet el, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. július 29-ig. A bíróság a bűnismétlés veszélyét nem látta megalapozottnak a terhelttel szemben.

A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. június 29.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály