Élettársa fehérneműjébe rejtve tulajdonított el mobiltelefont a terhelt

Főként mobiltelefonokra specializálódott a gyanúsított. Előfordult, hogy az élettársa segítette őt a készülékek eltulajdonításában. Kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt a Dabasi Rendőrkapitányság indított eljárást az ügyben, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája pedig 2022. július 22-én elrendelte a terhelt letartóztatását.

2021. július 9-18. között a gyanúsított három különböző alkalommal tulajdonított el értéktárgyakat. Először egy építkezésről egy mobiltelefont vitt magával, majd eladta a készüléket, a bevételt pedig a saját megélhetésére fordította. Cselekményével az eszköz tulajdonosának 117.390 forint lopási kárt okozott.

Néhány nappal később a férfi egy asszonyhoz ment el. Arra hivatkozva, hogy a nő fia nagyon lerészegedett, kért egy talicskát, hogy hazatolja a segítségre szoruló férfit. Mindeközben a terhelt a sértett lakásába is bejutott, ahol magához vette az asszony mobiltelefonját, a pénztárcájából pedig 36.000 forint készpénzt vett ki, majd ezekkel távozott a helyszínről. Így a férfi 56.000 forint lopási kárt okozott a nőnek.

Végül 2022. július 18. napján a gyanúsított az élettársával együtt jelent meg egy dohányboltnál. Az üzlet előtt egy férfi lezáratlanul hagyta a járművét. Ezt kihasználva a terhelt kinyitotta a kocsi ajtaját és az utastérből elvitt egy mobiltelefont. Ezt átadta az élettársának, aki a sértett mobiltelefonját a fehérneműjébe rejtette. A lopással okozott kár 60.000 forint.

Figyelemmel arra, hogy elfogását megelőzően a nyomozó hatóság elől elrejtőzött és ismeretlen helyen tartózkodott, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a terhelt megszökne vagy elrejtőzne. Továbbá, mivel az ügyben indult rendőrségi eljárás még nem ért véget, tárgyi bizonyítékok elrejtésével vagy megsemmisítésével, illetve a kihallgatásra váró tanúk befolyásolásával a férfi a bizonyítást megnehezítheti. Mindemellett újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követhet el, ezért - az ügyészi indítvány szerint - a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. augusztus 22-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 3 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. július 22.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály