Enyhébb ítéletet akart kiharcolni fiának a gyanúsított – célját a sértett és családja életveszélyes fenyegetésével próbálta elérni

Késsel fenyegette meg korábbi munkaadóját a terhelt, akinek fia bűncselekményt követett el a sértett lánya ellen. Büntetőügyben kényszerítés hatósági eljárásban bűntette miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást az ügyben, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája pedig 2022. július 22-én a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el a gyanúsítottal szemben.

Évekkel korábban a sértett napszámosként alkalmazta a gyanúsítottat, majd évekig nem találkoztak. 2020 tavaszán a terhelt ismét munkát kért a sértettől, aki ezúttal nem tudta alkalmazni a férfit.

2020. március 27-én a terhelt fia bűncselekményt követett el a sértett lánya sérelmére. Cselekménye miatt a Dabasi Járásbíróság 2022. január 25-én felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérletében, illetve maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a férfit, akit a bíróság 10 év fegyházbüntetésre és 10 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt.

2022. június 18-án a sértett egy mezőgazdasági területen művelte a földjét, amikor a terhelt ittas állapotban ment oda hozzá. Ekkor arra kérte a sértettet, hogy beszéljen a lányával és tegyenek meg mindent azért, hogy a fia enyhébb büntetést kapjon. Ezt a sértett megtagadta, ezért a gyanúsított életveszélyesen megfenyegette, majd szavait a férfi egész családjára kiterjesztette. Bár a sértett megijedt, mégis megütötte a terheltet. Erre válaszul az ittas férfi egy kést vett elő és azzal folytatta a több személyre vonatkozó életveszélyes fenyegetőzést, majd távozott a helyszínről.

Tekintettel arra, hogy a nyomozó hatóság csak elfogatóparancs kibocsátását követően tudta elfogni a gyanúsítottat, szabadlábon hagyása esetén a férfival szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a bűncselekmény jellegére és a terhelt előéletére figyelemmel feltehető, hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követ el, illetve a bizonyítást megnehezíti, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. augusztus 22-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 3 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. június 16.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály