Vagyonokat érő ékszerekkel és több millió forint készpénzzel távozott a gyanúsított a sértettek otthonából

Volt olyan nap, hogy egymás után három ingatlanba hatolt be a terhelt, aki mindenhonnan nagy értékű tárgyakkal és készpénzzel távozott. 2022. szeptember 15-én a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta a férfit, aki ellen az Érdi Rendőrkapitányság nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást.

2022. május 23-án a gyanúsított ismeretlen társával megjelent egy családi háznál. Miután az ingatlan ajtaját felfeszítették, kutatni kezdtek a lakásrészben, ahonnan több millió forintnak megfelelő készpénzzel és értékes ékszerekkel távoztak. Ezzel összesen több mint 2.700.000 forint lopási- és 12.500 forint rongálási kárt okoztak a sértetteknek.

2022. május 15-én a gyanúsított és ismeretlen társa két szomszédos hétvégi házba hatolt be. Egyik esetben az ajtó betörését követően jutottak be a lakásrészbe, míg a másik esetben a nyitott bejárati ajtón keresztül tudtak bemenni. Mindkét helyről készpénzt, karórát és táskában talált személyes iratokat tulajdonítottak el. Cselekményükkel a terheltek nagyjából 200.000 forint lopási kárt és 20.000 forint rongálási kárt okoztak.

Még ugyanezen a napon a két gyanúsított autóval egy másik településre hajtott át, majd ott is behatoltak egy hétvégi házba, ahonnan ismét személyes iratokat, készpénzt, utazási szelvényt és bankkártyát vittek magukkal. Ezzel az érintett sértettnek összesen 93.600 forint lopási kárt okoztak.

Figyelemmel a cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, valamint arra, hogy a gyanúsított lakcímmel, és tartózkodási hellyel nem rendelkezik, fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Emellett a férfi előéletére tekintettel alappal feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló bűncselekményt követne el. Emellett az ügyészi indítvány szerint a bizonyítást is megnehezítheti, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve – és azt kiegészítve – elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. október 15-ig. A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét olyan okból is megalapozottnak találta, hogy a férfit a hatóság elfogatóparancs alapján fogta el.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő elsősorban szabadábra helyezés, másodsorban enyhébb kényszerintézkedés – bűnügyi felügyelet – elrendelése miatt nyújtott be jogorvoslatot, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. szeptember 15.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály