Kamatostól hajtotta be a fennálló tartozást a gyanúsított – a sértett lakásából vitt el vagyontárgyakat

Cipőt cserélt ismerősével, majd behatolt a sértett otthonába a gyanúsított. Végül számos tárggyal távozott a lakásból. Ellene a Nagykőrösi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája pedig 2022. szeptember 20-án elrendelte a terhelt letartóztatását.

2022. szeptember 15-én a gyanúsított összetalálkozott a sértettel. Ekkor megegyeztek abban, hogy a terhelt a lábán lévő új cipőt elcseréli a sértett olcsóbb lábbelijére, akitől kiegészítésképp még 10.000 forintot kap. Miután megvalósult a cipőcsere a sértett 5000 forintot adott a terheltnek, akinek megígérte, hogy a fennmaradó összeget később, 2022. szeptember 19-én törleszti.

2022. szeptember 16-án – a fizetésre kitűzött dátum előtt három nappal – a gyanúsított megjelent a sértett otthonánál, hogy a férfitól elkérje a fennmaradó 5000 forintot. Mivel a sértett nem tartózkodott otthon, a gyanúsított befeszítette a lakás ajtaját, átkutatta a szekrényeket majd különböző értéktárgyakat – cipőt, hátizsákot, kabátot, mobiltelefont, fúrógépet, hangszórót és vasalót – vitt el. Lopással így több mint 100.000 forint-, rongálással 20.000 forint kárt okozott.

Figyelemmel az előéletére, illetve arra, hogy jövedelme nincs, de rendszeresen fogyaszt kábítószert, feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított újabb bűncselekmény elkövetésével próbálna pénzt szerezni. Mindemelett az ügyészi indítvány szerint a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekére, a terhelt személyi körülményeire, valamint a büntetőeljárás előtt tanúsított magatartására tekintettel a férfi letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. október 20-ig. A kényszerintézkedés végrehajtásának helyszínéül a bíróság az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezett ellene. Mivel a terhelt törvényes képviselője nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. szeptember 20.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály