Lábtörés után nem kapott megfelelő orvosi ellátást a kiskorú sértett, akit ellen szexuális cselekményt is elkövettek – a szüleivel szemben hirdetett ítéletet a bíróság

Rejtélyes körülmények között szenvedett súlyos balesetet a kiskorú sértett, aki néhány nappal később szexuális bűncselekmény áldozata lett. Tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a sértett szülei ellen az ügyészég, a Budapest Környéki Törvényszék pedig 2022. november 10-én megtartott folytatólagos tárgyalásán hirdetett ítéletet a büntetőügyben.

A vádlottak házastársak, akik közösen nevelték a 2014 júniusában és 2017 augusztusában született lányaikat. Egy család- és gyermekjóléti szolgálat a II. rendű vádlottat – a gyermekek édesanyját – pszichés állapota miatt alapellátásban gondozta. Továbbá a szolgálat kezdeményezésére az anya és a nagyszülők közti nézeteltérések miatt az illetékes járási hivatal 2018 februárjában elrendelte a két kiskorú gyermekek védelembe vételét.

2018 első felében a vádlottak kapcsolata megromlott, részben az I. rendű vádlott italozása és féltékenykedése, részben egy korábban született gyermekük halála miatt. Ennek ellenére a házastársak a Szolgálattal együttműködve nevelték gyermekeiket.

2018. október 5-én az akkor 4 éves sértett jobb lába – ismeretlen körülmények között – eltört. Bár a kislány helyváltoztatásra nem volt képes, erős fájdalmak gyötörték, szülei nem vitték el orvoshoz, ezzel veszélyeztetve a gyermekük testi fejlődését.

Néhány nappal később, 2018 október 7-én az I. rendű vádlott szexuális cselekményt követett el a sértett ellen. A bántalmazás következtében a kislány 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el. Később a gyermeket kórházba szállították, majd az illetékes kormányhivatal 2018. október 8-i határozatában szüneteltette a vádlottak gondozási és nevelési jogát, a sértettet pedig ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél helyezte el.

A törvényszék a vádirati tényállással egyetértve az I. rendű vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettében és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt – halmazati büntetésül – 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Ugyanakkor a törvényszék a terheltet a szexuális erőszak bűntette és a testi sértés bűntette miatt ellene emelt vád alól felmentette.

A törvényszék a II. rendű vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, aminek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Indoklásában a bíróság kiemelte, hogy a vádirati tényállásban leírt cselekmény minden kétséget kizáróan megvalósult, azonban a törvényszék a szexuális bűncselekmény elkövetőjének személyét nem találta minden kétséget kizáróan megállapíthatónak.

Jogorvoslat benyújtására az ügyész és a védelem is 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn, így az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2022. november 10.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály