Tízmilliókat érő zárjegy nélküli cigarettával kereskedtek a terheltek

Több rakománnyi illegális dohányárut halmoztak fel a gyanúsítottak, amelyeket részben külföldre szállítottak. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya nyomoz az ügyben, 2022. november 11-én a Budakörnyéki Járásbíróság a legszigorúbb kényszerintézkedést – letartóztatás – rendelte el a három férfival szemben.

2021. októbere óta egy gödöllői férfi rendszeresen szállított infra panelbe, illetve digitális reklámtáblákba rejtett adójegy nélküli cigarettát Ausztriába. Ott a csomagokat angliai címzetteknek adta fel. Ugyanezzel a módszerrel kezdett el tevékenykedni a második legidősebb gyanúsított is.

2022. november 9-ét megelőzően a két idősebb gyanúsított egy ismeretlen személy által 459.800 szál (22.990 doboz), zárjegy nélküli cigarettát szereztek meg azért, hogy azt továbbértékesítsék. Illegális készleteiket aztán különböző raktárban tárolták. Az egyik ilyen tárhely kulcsa a legfiatalabb társuknál volt, a helyiségben pedig 259.800 szál (12.990 doboz) cigarettát tároltak.

Ugyanezen a napon a két idősebb gyanúsított kocsival jelent meg egy másik budapesti raktárnál, majd dobozokat pakoltak a gépjárműbe. Nem sokkal később a NAV pénzügyőrei az autóval közlekedő terhelteket egy kereszteződésben vonták ellenőrzés alá. Járművükben a hatóság emberei 100.000 szál, (5000 doboz) cigarettát találtak - a dohányáru eredetét és jogszerű birtoklását a két férfi nem tudta igazolni.

Ezt követően a nyomozók a gyanúsítottak által használt egyik konténerraktárt is átkutatták. Ott összesen 100.000 szál (5000) doboz, adózás alól elvont adó- és zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le. A cselekmény elkövetési értéke összesen 43.221.200 Ft.

Figyelemmel a terhükre rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (2-8 évig terjedő szabadságvesztés) feltehető, hogy a terheltek szabadlábon hagyásuk esetén az eljárásból kivonnák magukat, megszöknének vagy elrejtőznének. Mindemellett az előéletükre tekintettel a bűnismétlés veszélye is fennáll velük szemben, illetve az ügyészi indítvány szerint a bizonyítást is megnehezíthetik, ezért a letartóztatásuk indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. december 11-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést nyújtottak be, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. november 11.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály