Eltulajdonított munkagépét akarta a visszakapni a sértett – a gyanúsított bántalmazással válaszolt neki

Láncfűrészt vitt el egy teraszról a terhelt, aki később konfliktusba keveredett a sértettel. Társaival meg is támadták a tulajdonát követelő férfit. 2022. november 15-én a Budakörnyéki Járásbíróság letartóztatta a gyanúsítottat, aki ellen kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt a Dabasi Rendőrkapitányság indított eljárást.

2022. november 12-én a gyanúsított bement a sértett ingatlanjának udvarára, majd a teraszról magához vett egy láncfűrészt és távozott a helyszínről. Később a munkagépet egy ismeretlen személynek adta el. Cselekményével a férfi 170.000 forintos lopási kárt okozott.

Még ugyanezen a napon a sértett észlelte a láncfűrész eltűnését és tudomására jutott, hogy az eszközt a terhelt vitte el. Emiatt felkereste a férfit, akivel közölte, hogy ha visszaadja a tulajdonát, akkor nem jelenti föl. Mivel a gyanúsított tagadott, a sértett közölte vele, hogy rendőrt hív. Ekkor a terhelt ellökte a sértettet és megpróbált elszaladni, azonban a sértett vissza akarta tartani, ezért megütötte őt. Ezt követően szóváltás alakult ki a felek között, majd a gyanúsított segítségére két férfi sietett, akik megtámadták a sértettet. A dulakodás során a sértett 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett, azonban a bántalmazás módjára és a támadott testtájékra tekintettel a súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés kialakulásának reális lehetősége is fennállt.

Figyelemmel az eset súlyára és a kiszabható büntetés nagyságára, továbbá arra, hogy a terhére rótt cselekményeket a gyanúsított felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el – fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Mindemellett feltehető, hogy a férfi tárgyi bizonyítékok elrejtésével megnehezíti a bizonyítást. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. december 15-ig.

A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette. Mivel a terhelt védője nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. november 15.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály