Lopott autóval, fizetés nélkül tankolt egy benzinkúton a gyanúsított és élettársa

Egy telephelyről tulajdonított el járműveket élettársával a terhelt. Az első kocsi defektet kapott, ezért visszatértek egy másikat eltulajdonítani. Jelentős értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt a Gödöllői Rendőrkapitányság indított eljárást az ügyben, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája pedig 2022. november 16-án elrendelte a terhelt letartóztatását.

2022. november 13-14. között a gyanúsított és az élettársa elhatározták, hogy gépkocsit fognak eltulajdonítani. Ennek érdekében megjelentek egy telephelyénél, ahová a bejárat megrongálása után bementek. A terhelt megfigyeléssel biztosította a helyszínt, közben az élettársa kinyitott egy udvaron álló kocsit, amiben az indítókulcs is benne volt, majd kihajtott vele a telephelyről. Miután a gyanúsított is beszállt, egy földútra hajtottak, ahol a jármű jobb első kereke defektet kapott. Emiatt az autót hátrahagyva visszatértek a telephelyre, ahonnan egy tehergépkocsival hajtottak el. Miután az éjszakát a rokonaiknál töltötte, a páros ismét használatba vette az eltulajdonított járművet, amibe egy benzinkúton 30.000 forint értékű gázolajat tankoltak, majd fizetés nélkül távoztak.  Nem sokkal később a tehergépkocsit a Gödöllői Rendőrkapitányság járőre feltartóztatta és elfogta a gyanúsítottat, azonban a nő élettárásának sikerült elmenekülni a helyszínről.

A bűncselekménnyel okozott 7.500.000 forint lopási kár megtérült, azonban a rongálással keletkezett 2.000.000 forint kár nem.

Munkaviszonyból, valamint alkalmi munkavégzésből származó rendszeres jövedelemmel a gyanúsított nem rendelkezik. Emellett figyelemmel arra, hogy a gyanúsított az általa a nyomozó hatóságnak megadott lakcímen nincs bejelentkezve, fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Mindemellett az ügyészi indítvány szerint a terhére rótt bűncselekmény elkövetési módjára és az eljárás állására tekintettel a nő letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. december 16-ig.

A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. december 16.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály